Noord-Nederlandse festivals levende laboratoria voor innovatie

Groningen

Tijdens de Eurosonic-conferentie European Production & Innovation Conference (EPIC) in De Oosterpoort in Groningen op donderdag 14 januari wordt InnoFest gelanceerd.

InnoFest is een initiatief van 8 festivals uit het Noorden: Into the Great Wide Open, Welcome to The Village, Oerol, Eurosonic/ Noorderslag, TT Assen, Noorderzon, Festival der Aa en Paradigm. In samenwerking met de TU Delft, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), de provincies Frysland, Groningen en Drenthe, en de steden Emmen, Groningen, Leeuwarden en Assen maakt InnoFest van deze festivals living labs voor innovatie. InnoFest wil door deze methode bijdragen aan een levendig, innovatief ondernemersklimaat in Noord-Nederland. Tijdens de lancering lichten de initiatiefnemers hun ambities toe.

Levend laboratorium voor innovatie

InnoFest beschouwt een festival als een controleerbare minimaatschappij, waarin uitdagingen om te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld afval, water, elektriciteit en voedsel vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij. Festivalbezoekers gedragen zich volgens InnoFest in zekere zin gelijk als buiten een festival. Ze eten, bewegen zich over een terrein, slapen, dansen en consumeren. Er staat echter een hek om deze tijdelijke minimaatschappij. Dit maakt een festival volgens InnoFest een perfecte testomgeving voor prototypes en experimentele technieken. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers, studenten en andere slimmeriken komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.

Motor van innovatie

Met dit initiatief wil InnoFest het innovatiepotentieel van Noord-Nederland vergroten, de eigen festivals verduurzamen en een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving. 'Door jonge ondernemers en start-ups een  testomgeving aan te bieden waar eindgebruikers van een product of dienst onderdeel uitmaken van het ontwikkelingsproces, wordt innovatie gestimuleerd.'

InnoFest

Bij de lancering tijdens de Eurosonic-conferentie EPIC lichten initiatiefnemers Sjoerd Bootsma (Welcome to the Village), Gertjan de Werk (TU Delft) en Rutger van Zuidam (NOM) InnoFest toe. Het programma van InnoFest wordt gemaakt door de innovatieprogrammeurs. Zij stellen zichzelf tijdens EPIC voor. Ook komen diverse ondernemers aan het woord die in de zomer van 2015 al een prototype op een van de festivals getest hebben.

Auteur

Marc Jansen