Voorronde 'Op weg naar het Lagerhuis' in Groningen

Groningen

In het Provinciehuis in Groningen wordt vrijdag 22 januari een voorronde gehouden van het VARA-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

In 'Op weg naar het Lagerhuis' gaat de VARA op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Dit jaar strijden meer dan 200 middelbare scholen uit heel Nederland om de titel van beste debatschool van Nederland. De volgende scholen uit Groningen doen mee aan de voorronde op 22 januari:
  • Willem Lodewijkgymnasium, Groningen
  • OPB SGM Winkler Prins, Veendam
  • Zernike College, Haren
  • Parcival College, Groningen
  • Praedinius Gymnasium. Groningen
  • Ubbo Emmius, Stadskanaal
  • CSG Wessel Gansfort, Groningen

Prikkelende stellingen

De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Zo debatteren zij onder andere over de leveringszekerheid van gas voor Nederland, de Groningse economie en het aanleggen van snel internet in de provincie. Alle onderwerpen zijn te vinden op ownhlagerhuis.nl/stellingen. Commissaris van de Koning Max van den Berg is juryvoorzitter.

Finale op tv

Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt 1 winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt 8 juni uitgezonden door de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan New York.  

Auteur

Marc Jansen