Golem-festival in Synagoge Groningen

Groningen

De synagoge in Groningen vormt zaterdag 30 januari het decor voor een minifestival rond de joodse legende van de golem. Een legende die ooit in het leven werd geroepen om het volk te beschermen tegen de gevaren van de grote boze buitenwereld.

De Groninger theatermaker en schrijver Marcel van der Pol heeft hiervoor de handen ineen geslagen met de Utrechtse verteller en muzikant Gottfrid van Eck. Gefascineerd door de kracht van hetzelfde, eeuwenoude verhaal maakten zij – geheel los van elkaar – hun eigenzinnige voorstellingen.

Marcel van der Pol

De voorstelling van Marcel van der Pol is getiteld: 'Is hier de overkant?' De golem in deze voorstelling heet Gaston. Gaston kweet zich zo goed van zijn taak dat er jarenlang vrede en veiligheid heerste. Het volk was hem zeer dankbaar, maar omdat hij slechts gevormd was uit aarde, water, wind en lucht, accepteerden zij hem niet als medemens. Kennis, liefde en een volwaardig plekje in de samenleving werden hem ontzegd. Hij hoorde niet hier, zijn plaats was aan de overkant. Teleurgesteld verdween hij op een dag. Toen werd ie pas echt gemist...

Gottfrid van Eck

De voorstelling van Gottfrid van Eck heet 'De Golem'. Deze voorstelling is gebaseerd op de filmklassieker 'Der Golem, wie er in die Welt'(1920). In een nieuwe montage is deze film onderdeel van een muzikale vertelling. Gottfrid van Eck kruipt in de huid van de filmexplicateur, dat wil zeggen de acteur die zo’n eeuw geleden stomme films van dialogen en commentaar voorzag. Trio Wilde Eend tekent voor de muziek. Het festival begint om 20.00 uur. Entree; 20 euro aan de zaal, 17,50 euro in de voorverkoop (marcel@keridwen.nl).

Auteur

Marc Jansen