Druk programma in VERA Zienema in Groningen

Groningen

Een druk programma in VERA Zienema in Groningen, dat zaterdag 6 en zondag 7 februari onderdeel is van het International Film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG).

Met op zaterdag 6 februari een David Bowie-night, verzorgd door VJ Fenno Werkman, en aansluitend een IFFRiG-dansfeest. Met clips en bijzonder archiefmateriaal van verzamelaar Werkman. Aanvang: 21.00 uur. Zondag 7 februari worden achtereenvolgens de korte films 'Un Chien Andalou' (16 minuten) en 'La Coquille et le Clergyman' (38 minuten), met live soundtrack door Kinetophone, vertoond.

Un Chien Andalou

'Un Chien Andalou' (1929) is een avant-gardistisch werk vol subversieve en seksuele fantasieën, dat opent met het bekende shot waarin een oog wordt doorgesneden. De film kwam voort uit een samenwerking tussen schilder Salvador Dalí en filmmaker Luis Buñuel en markeert een keerpunt in de filmgeschiedenis.

La Coquille et le Clergyman

'La Coquille et le Clergyman'  (1928) van pionier Germaine Dulac behandelt soortgelijke thema's als 'Un Chien Andalou'. Hoewel ouder van de film van Buñuel en Dali is dit werk aanzienlijk minder bekend. Aanvang 16.00 uur. De kaartverkoop voor de IFFRiG-films vindt plaats via www.groningerforum.nl.

Movies that Matter

Dinsdag 9 februari wordt in het kader van de cyclus 'Movies that Matter' de film 'The Bride’s Side' van de Italiaanse regisseur Antonio Augugliaro vertoond. In deze film besluiten een Palestijnse dichter en een Italiaanse journalist 5 Syrische en Palestijnse vluchtelingen over land naar Zweden te brengen. Ze verzinnen een list om de controleposten om de tuin te leiden en zetten een trouwerij in scène. Geholpen door diverse vrienden vordert de groep noordwaarts. De hand held-camera’s registreren de emoties. Tijdens de tocht komen herinneringen los aan een levensgevaarlijke reis naar Lampedusa, aan de oorlog in het thuisland, aan omgekomen vrienden. Aanvang: 20.30 uur. Meer informatie/ kaartverkoop: www.vera-groningen.nl/agenda/zienema.

Auteur

Marc Jansen