Stageband Jazz Orchestra met Michael Mossman bij VRIJDAG

Groningen

Stageband Jazz Orchestra uit Groningen geeft woensdag 10 februari een concert bij VRIJDAG in Groningen. Met als special guest de Amerikaanse trompettist Michael Mossman.

Stageband Jazz Orchestra bestaat uit 18 gedreven musici die het muzikale avontuur opzoeken. Dat avontuur bestaat uit het spelen van grensverleggende moderne composities van grote namen als Bob Brookmeyer, Maria Schneider en Jim McNeely. Stageband Jazz Orchestra daagt jonge componisten uit de muzikale grenzen van de bigband te verkennen in nieuwe composities. Solisten uit het orkest krijgen de ruimte om in improvisaties unieke muzikale momenten te creëren.

Michael Philip Mossman

Michael Philip Mossman (1959) is jazz-trompettist. Al vanaf zijn 17de jaar is hij actief in de internationale jazz-scene.Hij toerde over de hele wereld en nam albums op met zijn eigen groepen en vele gerenommeerde artiesten, waaronder Dizzy Gillespie, Tito Puente, Eddie Palmieri en vele anderen. In 2013 werd Mossman voor 'Afro-Latin Ellington Suite' genomineerd voor een Grammy Award in de categorie 'Best Instrumental Arrangment'.

Oscarnominatie

Hij schreef en arrangeerde muziek voor de films 'Bossa Nova' en 'Chicoand Rita'. De laatste ontving een Oscarnominatie in 2012.  Zijn ballet 'Beneath the Mask' werd uitgevoerd door Jon Faddis en het Chicago Jazz Orchestra samen met Deeply Rooted Dance.

Grammy Award

Michael Mossman dirigeerde het Bilbao Symphonic Orchestra in Spanje en componeerde en arrangeerde voor onder meer het Philadelphia Orchestra, Joe Henderson’s Big Band Album (onderscheiden met een Grammy Award), het Carnegie Hall Jazz Orchestra, Count Basie Orchestra en Charles Mingus Orchestra.

Docent

Mossman is momenteel docent en hoofd Jazz Studies aan de Aaron Copland School of Music van Queens College in New York City. Daarnaast is hij één van de docenten van New York Comesto Groningen, een samenwerkingsverband tussen het Prins Claus Conservatorium Groningen en 15 jazzdocenten uit New York. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten (à 10 euro) zijn verkrijgbaar via www.bijvrijdag.nl.  

Auteur

Marc Jansen