Lezing over de joodse kant van Kafka in Synagoge Groningen

Groningen

Dominee Sjirk van der Zee geeft een lezing in Synagoge Groningen over de joodse kant van de wereldberoemde schrijver Fanz Kafka (1887-1924). Deze lezing vindt woensdag 24 februari plaats. 

Franz Kafka wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers in de wereldliteratuur. Het taalgebruik in zijn boeken is buitengewoon geraffineerd. Tegelijkertijd vertelt hij in gewone taal over de meest ongewone gebeurtenissen. Veel literatuurkenners hebben gezocht naar theologische verklaringen voor de thematiek in Kafka's werk. Is in zijn werk voortdurend sprake van een zoektocht naar God of, beter nog, naar genade? De roman 'Het Slot' zou daarvan een voorbeeld kunnen zijn. Ook het thema 'schuld' speelt een prominente rol bij Kafka, zoals in de roman 'Het Proces'. Toch zou Kafka een agnost blijven.

Amerika

Sjirk van der Zee besteedt in zijn lezing vooral aandacht Kafka's eerste roman 'Amerika'. Hoewel al 100 jaar geleden geschreven, is de taal in dit boek nog volkomen van onze tijd. Aan de hand van deze roman toont Van der Zee aan hoe actueel Kafka nog steeds is vanuit zijn Joodse achtergrond.

Sjirk van der Zee

Sjirk van der Zee (1934) studeerde theologie in Utrecht (1961-1966). Hij was predikant in de Nederlands Hervormde Kerk in Uitwijk, Amerongen, Scharnegoutum, Leeuwarden en Oosterhout. Van der Zee was voorzitter van de Hervormde Raad voor de Verhouding Kerk en Israël en van de Provinciale Commissie Kerk en Israël van Noord-Brabant en Limburg. Hij is nu nog voorzitter van de Vereniging van Vrienden van de Synagoge te Breda.

Restauratie synagoge Sighet

Sjirk van der Zee studeerde bij Elie Wiesel aan de Universiteit van Boston en bij David Flusser aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Hij was initiatiefnemer van de restauratie van de synagoge in het Roemeense Sighet, de geboortestad van Elie Wiesel. Daartoe verzorgde hij een nieuwe uitgave van de boeken van Elie Wiesel in Nederland. Hij was ook de initiatiefnemer voor de uitgave in het Nederlands van het boek 'De Profeten' van Abraham Joshua Heschel. De lezing begint om 16.00 uur. Entree: € 4.

Auteur

Marc Jansen