'They are just kids' in het Grand Theatre in Groningen

Groningen

Toneelgroep Oostpool staat woensdag 24 februari met de voorstelling 'They are just kids' in het Grand Theatre in Groningen.

Toneelgroep Oostpool speelde 'They are just kids' het afgelopen seizoen in het eigen theater Huis Oostpool in Arnhem. De voorstelling werd lovend ontvangen door pers en publiek en is wegens succes begin dit jaar in reprise gegaan.

Patti Smith en Robert Mapplethorpe

'They are just kids' is een intieme voorstelling over het leven en werk van kunstenaars Patti Smith en Robert Mapplethorpe. Regisseur Marcus Azzini ('Angels in America', 'De Onrendabelen') liet zich samen met schrijver Roeland Hofman en acteurs Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Ludwig Bindervoet en Judith van den Berg inspireren door 2 twee wereldberoemde zielsverwanten. 'They are just kids' is een vervolg op (in) 'Koud Water' (2012). Samen met een bewerking van Jack Kerouacs 'On the road'- verwacht in 2016/ 2017 - vormen de voorstellingen een drieluik over jonge mensen die in een roerig tijdperk op zoek gaan naar een alternatief om te leven.

Onstuimige vriendschap

Het verhaal van Patti Smith en Robert Mapplethorpe begint in 1967. Het is de zomer dat John Coltrane overlijdt, China een atoombom tot ontploffing brengt, kinderen afreizen naar San Francisco en hun lege armen ten hemel heffen, Jimi Hendrix zijn gitaar in brand steekt. Het is de Summer of Love. De zomer dat Patti Smith en Robert Mapplethorpe elkaar ontmoeten. Zij een rel schoppend en onaangepast wichtje, hij een verlegen misdienaar vol donkere verlangens. Het is het begin van een onvoorwaardelijke, maar onstuimige vriendschap, waarin de 2 beginnende kunstenaars op zoek gaan naar erkenning. Erkenning als kunstenaar, maar ook als mens.

Just Kids

In 2010 verscheen Patti Smith's boek ‘Just Kids’ (2010), haar requiem voor de aan aids overleden Robert Mapplethorpe. Regisseur Marcus Azzini maakte met de voorstelling 'They are just kids' geen bewerking van het boek, maar een reconstructie van het leven dat Smith en Mapplethorpe leidden. Aanvang: 20.30 uur. Kaartverkoop: www.grandtheatregroningen.nl  

Auteur

Marc Jansen