Kovacs én Ali B op Bevrijdingsfestival Groningen 2016

Groningen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft maandag de 3 Ambassadeurs van de Vrijheid van 2016 aangekondigd. Kovacs is de artiest is die op 5 mei in Groningen uit de helikopter zal stappen. Ali B opent het festival in Groningen, dat dit jaar de Nationale Start van de Viering van 5 mei heeft.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor de 26ste keer Ambassadeurs van de Vrijheid benoemd die op de 14 Bevrijdingsfestivals gaan spelen. Dit jaar zijn dat zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano.

Kovacs

De Ambassadeur van de Vrijheid die in Groningen komt spelen is Kovacs. “Als ik straks op het podium sta op 5 mei, hoop ik dat ik iedereen kan samenbrengen met mijn muziek.” Met een donkere, rauwe stem zingt Kovacs in een stijl die doet denken aan Lana del Rey en Goldfrapp, terwijl muzikaal ook vergelijkingen worden getrokken met Portishead en Paloma Faith. Die ongewone combinatie heeft Kovacs zowel een uitverkiezing tot 3FM Serious Talent als Radio 6 Soul & Jazz Talent opgeleverd.

Ali B

Ali B komt het festival openen. Deze rapper, inmiddels ook bekend als TV-persoonlijkheid, cabaretier en theatermaker, wordt op 5 mei vergezeld door zijn band. Samen zullen ze ook het nummer ‘Nieuwe Held’ ten gehore brengen. Dit nummer heeft Ali B vorig jaar speciaal geschreven voor de tv-uitzending van het Concert van de Vrijheid naar aanleiding van 70 jaar bevrijding en 25 jaar Bevrijdingsfestivals.

Nationale Start van de Viering

De opening in Groningen is bovendien de Nationale Start van de Viering van 5 mei. Deze Nationale Start is elk jaar in een andere provincie. In aanloop naar 5 mei zijn in de betreffende provincie allerlei activiteiten die te maken hebben met bevrijding, vrijheid en onvrijheid. Daarnaast nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar een spreker uit om de 5 mei-lezing te houden. De minister-president ontsteekt traditiegetrouw het Bevrijdingsvuur, het officiële startsein van de bevrijdingsfestiviteiten.

The Lumineers

Eerder bevestigde Bevrijdingsfestival Groningen voor de main stage al The Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet. Naast optredens van onder andere deze artiesten zijn er allerlei activiteiten rond het thema ‘Geef vrijheid door.’

Auteur

Marc Jansen