Culturele manifestatie over politicus en priester Herman Verbeek

Groningen

Synagoge Groningen is van woensdag 9 tot woensdag 16 maart toneel van de Herman Verbeek Week. Dit is een culturele manifestatie over de omstreden én bewonderde stad-Groninger priester en politicus Herman Verbeek.

De Herman Verbeek Week wordt gehouden naar aanleiding van Verbeeks 80ste geboortejaar. De keuze voor Synagoge Groningen als locatie is een logische. Verbeek was voorzitter van Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS), die het gebouw van de sloop wist te redden en een nieuwe invulling gaf.

Herman Verbeek

Herman Verbeek (1936-2013) werd geboren in Groningen en werd daar in 1963 tot priester gewijd. Daarnaast was hij politicus: van 1977 tot 1981 was hij partijvoorzitter van de PPR. Ook was hij 10  jaar lid van de Groene Fractie in het Europees parlement. Verbeek was een baanbrekend pleitbezorger voor een duurzame landbouw. Over zijn eigen rooms-katholieke kerk als instituut was hij bijzonder kritisch.

Herman Verbeek Week

De Herman Verbeek Week kent een veelzijdig programma. Zo is een permanente expositie van kunstenaar Sam Drukker met portretten van Verbeek te zien.
  • Woensdag 9 maart 20.00 uur: opening door Jacques Wallage, muziek door Marcel Koeneman en Wilfred Reneman (fluit en piano), toelichting op de expositie door Sam Drukker;
  • donderdag 10 maart 20.00 uur: 'Herman Verbeek en de politiek' door Klaas Wybo van der Hoek;
  • vrijdag 11 maart 20.00 uur: 'Herman Verbeek, leven en religie' door Hans van Dam en Jos Dee;
  • zaterdag 12 maart 19.30 uur: liederen van Herman Verbeek met delen uit de stadsoratoria Bernlef (1972) en De Man met de Vier Handen (1976) door Chris Fictoor;
  • zondag 13 maart 15.30 uur: uitvoering van de beide laatste cantate's van Herman Verbeek: 'Cantate van de wijnstok' door het koor van de Pepergasthuiskerk en 'Cantate van de beeldentuin' door een projectkoor onder leiding van Chris van Bruggen en Anneke van der Heide, Piano: Peter Rippen en instrumentalisten;
  • maandag 14 maart 20.00 uur: 'Herman Verbeek, boerenbelangen' door Jan Wiersema;
  • dinsdag 15 maart 20.00 uur: 'Herman Verbeek en de synagoge' door Wout van Bekkum inclusief rondleiding.
Bij iedere activiteit zullen historische filmbeelden worden vertoond. De toegang is gratis De organisatie is in handen van het Herman Verbeekfonds is samenwerking met Stichting Folkingestraat Synagoge.

Auteur

Marc Jansen