Ouderenfestival 'De Kunst van het ouder worden' in Groninger Forum Bibliotheek

Groningen

De Groninger Forum Bibliotheek is vrijdag 26 februari toneel van 'De Kunst van het ouder worden', het eerste ouderenfestival van Groningen.

Tijdens dit festival wordt op een vrolijke, interactieve manier gekeken naar en gesproken over allerlei facetten van ouder worden: leuke en minder leuke. Het festival is onder andere bedoeld voor senioren, vrijwilligers in de zorg, kunstenaars, mantelzorgers, studenten en professionals in de zorg.

Festival

Het middagprogramma (14.30 - 18.00 uur) biedt workshops, lezingen, presentaties en gesprekken. Variërend van een workshop Tai Chi tot een workshop voor oppasoma's en -opa's, en van een voordracht van filosoof Bert Keijzer over een waardig leven en een waardig levenseinde tot een zoektocht door Jacques d'Ancona naar de plannen en wensen van het publiek naar de toekomst. Verder staat een talkshow over de woonwensen van ouderen geprogrammeerd, breit Agnes aan haar wandkleed van plastic, kan virtueel gefietst en geschaatst worden, zijn er presentaties over schilderkunst en film, en presenteert Adelheid Roosens Zina Platform een audio-/ video-installatie. Ter afsluiting staat een ‘Maaltijd der Generaties' op het programma.

Debat

In het avondprogramma (20.00 – 22.00 uur) gaat Femke Kramer in gesprek met betrokkenen, deskundigen en met de zaal. Ze richt het vizier daarbij op de beeldvorming over ouderen en ouderdom. Met ethicus Frits de Lange, dansdramaturg Peggy Olislaegers en Sabine Otten, hoogleraar sociale integratie. In het tweede deel van het debat gaat het over wat ouderen en de samenleving te doen staat. Daar schuiven aan: Imre Krull, Actiz (landelijke koepel verzorgingshuizen), Bettina van Hoven, universitair docent culturele geografie, en Adrienne Wempe (Alliade). De Kunst van het ouder worden is een productie van het Groninger Forum en Innovatiewerkplaats Healthy Ageing & de Kunsten. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door RCOAK en de gemeente Groningen.

Vrijkaarten

Kaarten (€ 5 voor het middagprogramma, € 5 voor het avondprogramma en € 12,50 voor het middagprogramma met Maaltijd der Generaties) zijn verkrijgbaar via www.groningerforum.nl en aan de kassa van de Groninger Forum Bibliotheek. Onder lezers van de Groninger Gezinsbode worden 5 keer 2 vrijkaarten voor het middagprogramma verloot. Belangstellenden hoeven daarvoor alleen een e-mail te sturen naar ouderenfestival@groningerforum.nl (voor donderdag 16.00 uur).

Auteur

Marc Jansen