Natuurjournalist Caspar Janssen in Culturele Zondag in Leegkerk

Leegkerk

Natuurjournalist Caspar Janssen van de Volkskrant maakt zondag 13 maart zijn opwachting in de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk.

Op een dag lukt het Caspar Janssen voor het eerst om vanaf zijn stadsbalkon een pimpelmees van een koolmees te onderscheiden. Dat is het startpunt voor zijn ontdekking van de natuur. Hij begint dicht bij huis, in en om de stad, daarna trekt hij het land in. Janssen maakt kennis met de veldparelmoervlinder, de goudvink en de witsnuitlibel, hij stuit op puttertjes en een ijsvogel tijdens het hardlopen, en op een vos op het fietspad. Hij verhaalt van een dag aan de bosrand, sluit zich op in een bos en kijkt met nieuwe ogen naar het landschap van zijn jeugd. De natuur, zo leert hij, kan inzicht en troost bieden, ontroering oproepen en angst aanjagen, verstrooien en verbazen.

In de ban van het beest

omslag boekJanssen schreef onder andere 'In de ban van het beest'. In dit boek vertellen wetenschappers, veldbiologen en andere kenners over 'hun' dier. Dat resulteert in portretten van dieren die we (bijna) allemaal kennen, maar waar we weinig van weten. Over het verdriet van de grauwe gans, de intelligentie van de raaf, de subtiliteit van de ree en het raffinement van het pimpernelblauwtje. En over de werkwijze, passie en toewijding van de onderzoekers. De organisatie van de Culturele Zondag is in handen van Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming. Aanvang: 15.30 uur. Kaarten (à 7,50 euro) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda en bij boekhandel Godert Walter.

Auteur

Marc Jansen