Sterrenkijkdagen bij de Blaauw Sterrenwacht in Groningen

Groningen

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is vrijdag 11 en zaterdag 12 maart geopend voor publiek.

Dit in het kader van de 40ste Sterrenkijkdagen. Dit nationale evenement wordt elk jaar - onder het motto 'De hemel is van iedereen' - gecoördineerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

Gratama Telescoop

Bezoekers kunnen sterrenkijken door de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Door een telescoop worden tientallen tot honderden sterren zichtbaar. Blikvangers zijn: de (onze) maan, Jupiter met 4 van zijn grootste manen en de heldere jonge sterrengroep de Plejaden, ook bekend als het Zevengesternte. Nog verder weg zijn waarneembaar de reusachtige Orionnevel, waarin honderden nieuwe sterren geboren worden, het supernovarestant de Krabnevel en zelfs sterrenstelsels op miljoenen lichtjaren afstand.

Ontwikkelingen in de sterrenkunde

Tijdens de Sterrenkijkdagen wordt ook aandacht besteed aan de laatste ontwikkelingen in de sterrenkunde. Recent kopten de nieuwsrubrieken 'Solide bewijs voor negende planeet in zonnestelsel'. De nog onbekende planeet zou volgens sterrenkundigen ongeveer 10 keer zwaarder zijn dan de aarde en zich ver van de bekende planeten bevinden, in een baan 20 keer verder van de zon dan Neptunus. Planeetonderzoeker Migo Mueller (RUG) legt dit beide dagen om 20.00 uur uit in een lezing. “We hebben hem nog niet gezien, maar het lijkt er wel op dat hij er is. Als we naar objecten dichterbij kijken die we wél kunnen zien, bewegen deze op een manier die we op dit moment alleen kunnen verklaren met een negende planeet. Dit lijkt mysterieus, maar bedenk dat we het bestaan van Neptunus zo’n 200 jaar geleden op dezelfde manier hebben voorspeld en uiteindelijk bevestigd.”

Kinderlezing

[caption id="attachment_60587" align="alignright" width="205"]Mijn kleine Rosetta. Foto: Blaauw Sterrenwacht, Niels Bos Mijn kleine Rosetta. Foto: Blaauw Sterrenwacht, Niels Bos[/caption] Speciaal voor kinderen geeft gastspreker Jeffrey Bout beide dagen om 19.00 uur een kinderlezing over onze verkenning van het zonnestelsel, van dichtbij tot in de verste buitenste regionen. In de knutselhoek ontdekken kinderen hoe het zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden gevormd werd en wordt in het spel 'Planetenslag' Planeet X gezocht. Het Kapteyn Mobiele Planetarium vertoont de full dome-film 'Extrasolar Planets – Discovering new worlds' over leven op verre planeten. En het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat bezoekers in zijn doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de laatste ontdekkingen in de wetenschap.

Gratis

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in Groningen. De sterrenwacht is beide dagen vanaf 18.00 uur geopend. Deelname is gratis. Aanmelding (wordt aanbevolen): www.rug.nl/sterrenwacht.

Auteur

Marc Jansen