Kenniscafé Groningen: 'Wat bedoelt u dokter?'

Groningen

In het Groninger Forum wordt donderdag 17 maart een Kenniscafé Groningen gehouden. Alex van den Berg gaat hierin met deskundigen in gesprek over hoe het beter kan in de gezondheidscommunicatie.

De communicatie tussen artsen en patiënten is lang niet altijd optimaal, blijkt uit gespreksanalyses. Denk aan de huisarts die meer oog heeft voor zijn computer dan voor de patiënt of de cardioloog die zijn boodschap alleen in Latijnse termen kan overbrengen.

Platform Gezondheidscommunicatie

Alex van den Berg gaat in het Kenniscafé Groningen in gesprek met onderzoekers van het vorig jaar opgerichte Groningse Platform Gezondheidscommunicatie. Dit platform slaat een brug tussen communicatiewetenschappers van de RUG, communicatiedeskundigen van het UMCG en professionals in de zorg. Te gast zijn communicatiewetenschapper Mike Huiskes, die een breed scala aan medische gesprekken analyseerde, promovenda Ruth Koops van ’t Jagt, die onderzoek doet naar de begrijpelijkheid van (geschreven) gezondheidsinformatie voor ouderen en een foto-strip maakte over problemen die kunnen optreden in de communicatie tussen oudere patiënten en artsen, en arts-onderwijskundige Jan Pols, die onderzoek doet naar het communicatie-onderwijs van artsen in opleiding.

Kenniscafé

Het Kenniscafé is georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met ScienceLinX en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent, en Noordhoff Uitgevers. Aanvang: 16.30 uur.

Auteur

Marc Jansen