‘Borgen is een ensemblestuk'

Groningen

In Stadsschouwburg Groningen gaat zaterdag ‘Borgen' van het Noord Nederlands Toneel in première. Robbert van Heuven interviewde regisseur Ola Mafaalani en hoofdrolspeelster Malou Gorter.

Door Robbert van Heuven

Terwijl de acteurs nog een beetje door de repetitiestudio dollen, haalt regisseur Ola Mafaalani vast het bijbeldikke script van ‘Borgen' uit haar tas. De basis voor 10 uur politiek drama, gebaseerd op de eerste 2 seizoenen van de populaire gelijknamige Deense televisieserie. Die dikte verklaart ook waarom actrice Malou Gorter niet met haar collega's meedolt, maar zich in een hoek van het repetitielokaal door haar eigen script worstelt. Gorter speelt de hoofdrol van minister-president Birgitte Nyborg. Tien uur lang staat zij straks onafgebroken op het toneel. “Borgen is vooral een ensemblestuk”, zegt Gorter na de repetities. “We zien de voorstelling als een gezamenlijk avontuur. Maar als hoofdrol heb je wel extra verantwoordelijkheid. Ik vind dat wel spannend, hoor.” Regisseur Mafaalani is een seriefanaat, vertelt ze. Een echte bingewatcher. Dus kom bij haar niet aanzetten met de opmerking dat 10 uur lang is. “Je moet Borgen niet zien als een voorstelling, maar als een serie. Ik hoop dat mensen na afloop zeggen: ik wil nu ook nog het laatste seizoen zien.”

Langdurig samenzijn

Wat is trouwens 10 uur op een mensenleven, vraagt Mafaalani zich af. Want dat is wat ze met de voorstelling wil tonen: wat het leven is. Daarom organiseert ze een langdurig samenzijn tussen de personages en het publiek, waarin ook samen gegeten wordt. “Alle elementen – de duur, het eten, de acteurs, het publiek - , horen voor mij bij elkaar. Je hebt als publiek honger met de acteurs, je eet met de acteurs, je hebt slaap met de acteurs, je lacht en huilt met de acteurs. Je ziet prille liefdes, een huwelijk, geknakte carrières, een vrouw die op haar dochter wacht die ze haar hele leven heeft verwaarloosd. Er is altijd wel een situatie die samenvalt met waar jij nu in je leven bent.”

Privé en politiek

Doordat de scènes door elkaar lopen, wordt de complexe samenhang tussen privé en politiek heel helder. Dat blijkt een voordeel van theater. Waar je op televisie alles chronologisch achter elkaar ziet, kun je in het theater dingen tegelijkertijd laten zien. “Dat je op die manier Birgittes privé en werk door elkaar kunt tonen, is te gek”, vindt Gorter. “Het is als actrice bovendien heel fijn om over langere tijd een personage uit te bouwen. Net als de serie kun je de tijd nemen om haar ontwikkeling te laten zien.” En het is nogal een weg die Nyborg aflegt. Van idealistische politica die tot minister-president wordt gekatapulteerd tot een pragmatische premier die steeds meer het zicht op haar gezin en op de menselijke kant van haar werk verliest. “Borgen zit enorm goed in elkaar”, zegt Mafaalani. “De lange lijnen worden knap uitgewerkt en door elkaar geweven. Je ziet heel langzaam en heel precies hoe een normaal en idealistisch mens steeds opnieuw begrijpelijke keuzes maakt die uiteindelijk wel corrupt zijn.” Birgitte is daarin zoals ieder mens, vindt ze. ‘Borgen' is donderdag 10 (try-out/ voorpremière), zaterdag 12 (première) en zondag 13 maart, en zaterdag 11 en zondag 12 juni te zien in Stadsschouwburg Groningen. Meer informatie/ kaarten: ssbg.nl.

Auteur

Marc Jansen