Festival Gein Cultuur in Groningen

Groningen

In Groningen staat zondag 20 maart de tweede editie geprogrammeerd van het festival Gein Cultuur. In dit festival, dat plaatsvindt in Synagoge Groningen het de voormalige jeugdsynagoge, staat de Joodse cultuur centraal.

Gein Cultuur Groningen 2016 mikt op leken, professionals, beginners én gevorderden op het gebied van het jodendom. Het festival biedt de deelnemers diverse activiteiten rondom joodse thema’s. De bezoekers kunnen in een informele sfeer lezingen bijwonen, aan workshops deelnemen en films bekijken. De 16 lezingen gaan over muziek, historie, taal en boeken. Per sessie zijn parallelle activiteiten waaruit gekozen kan worden. In de pauzes worden rondleidingen door de synagoge gegeven.

Wetenschap

Een deel van de lezingen op Gein Cultuur wordt door wetenschappers gegeven. Econoom Andries Tóth bekijkt het jodendom vanuit het Urantia boek dat in 1955 in de VS verscheen. Bioloog Marcel van der Pol behandelt de Joodse mythe van de monsterlijke Golem. Taalkundige Ineke Emmelkamp vertelt over Esperanto, de internationale taal, ontworpen door de Joodse oogarts dr. Zamenhof (1859-1917). E gyptoloog-Assyrioloog Rami van der Molen graaft in talen uit het Oude Midden-Oosten.

Literatuur

Naast de wetenschap komt de literatuur uitgebreid aan bod, vaak in samenhang met andere kunstvormen. Zo presenteert musicoloog dr. Kees van Hage, samen met zijn vrouw sopraan Thea van der Putten, zijn vertalingen van de Jiddische fabels van Eliëzer Sjteinbarg, een vergeten Roemeense schrijver (1880-1932). Kunstenares Hannah Elisa Walsh presenteert naast 2 eerdere romans haar derde zelfhulpboek 'De kunst om met jezelf te leven; Wie ben ik?' (2016). Auteur Ron van Hasselt vertelt, nadat eerder zijn 2 non-fictie boeken over zijn vader en achter achternichtje verschenen, over zijn derde – literaire – boek 'Bekentenissen van een stille man: een onvoltooide documentaire'. Het boek gaat over de mislukte onderduik van zijn oom en tante Henri en Henriette van Hasselt.

Muziek

Ook muzikale thema's worden tijdens Gein Cultuur 2016 belicht. Auteur Gerhild van Rooij vertelt over de Russisch-Joodse Maja Plisetskaja (1925-2015), prima ballerina aan het Bolsjojballet. Haar tweede lezing gaat over de joodse componiste en pianiste Fanny Hensel Mendelssohn-Bartoldy (1805-1847), de zus van de veel beroemdere componist Felix. En organist Jochanan van Driel behandelt in zijn eerste lezing de vraag: 'Is er een 'Joodse musico-logica?'. Zijn tweede lezing gaat over zijn onderzoek naar Joodse muziek in Brazilië.

Persoonlijke verhalen

Tenslotte komen op Gein Cultuur egodocumenten en persoonlijke ervaringen aan de orde. 70 jaar na het eind van WO II vertellen (in het Engels en Nederlands) Angelika Burkhardt en Dirk Heerema hoe het was om respectievelijk op te groeien als kind van een Wehrmacht officier in Duitsland en als kleinzoon van Mettinus Heerema (1892-1977), een verzetsstrijder uit Groningen. Dr. Juul Muller vertelt over haar oom, Nico Richter (1915-1945), Amsterdams verzetsman, arts en componist. Frans de Boer vertelt over zijn reis van Urk naar Polen met een sjofar (ramshoorn).

Films

Naast het lezingenprogramma worden tijdens Gein Cultuur 2 films vertoond: 'The Smile of the Lamb', naar de roman van David Grossman, en 'A Trumpet in the Wadi', naar de roman van Sami Michael. De Groningse muzikante Marloes Grosfeld speelt accordeon en geeft een workshop over Itzik Mangers Jiddische lied 'Oif ’n weg'. Het festival duurt van 11.00 tot 18.00 uur. Entree: 10 euro.

Auteur

Marc Jansen