Martini Ziekenhuis viert jubileum met open dag

Groningen

Het Martini Ziekenhuis in Groningen bestaat 25 jaar. Dat wordt zaterdag 19 maart gevierd met een open dag. Bovendien vindt die dag de eerste in een reeks publiekslezingen plaats.

Thema van het jubileumjaar is: 'Al 25 jaar samen voor de beste zorg'. Tijdens de open dag wordt behalve teruggeblikt echter ook vooruit gekeken. Bezoekers zien wat er de afgelopen jaren veranderd en bereikt is. Zo kunnen ze bijzondere innovaties als een operatierobot en een virtual reality-bril bekijken.

Kijkje achter de schermen

Bezoekers van de open dag kunnen een kijkje nemen in een operatiekamer, een modern laboratorium bezoeken, de ziekhuiskeuken bewonderen en genieten van de kunstcollectie en verschillende exposities. Verder presenteren diverse medische afdelingen zich en vertellen ze over de zorg en expertises die zij bieden.

FC Groningen en Donar

Ook organisaties waarmee het Martini Ziekenhuis samenwerkt, leveren een bijdrage aan het programma. Zo beantwoorden spelers van FC Groningen en Donar vragen op het sportplein, samen met de artsen die de sporters begeleiden. Ook Ambulancezorg Groningen en Brandweer Groningen zijn aanwezig.

Berendokters

Voor kinderen komen berendokters naar het Martinipaviljoen. Deze speciale dokter onderzoeken knuffels en poppen. Gipsverbandmeesters gipsen, indien nodig, een arm of een been van de knuffel op de pop. Verder staan uiteenlopende kinderenactiviteiten, waaronder een valtraining, geprogrammeerd.

Publiekslezingen

Tijdens de open dag wordt de eerste in een reeks van 6 publiekslezingen gegeven. Terugkerend thema tijdens deze lezingen is een patiëntenverzoek dat het Martini Ziekenhuis mogelijk heeft gemaakt. Zo gaat de eerste lezing over de huid-op-huid keizersnede. Deze werkwijze is ontstaan door een verzoek van aanstaande ouders om ook bij een keizersnede de geboorte van hun kind te zien. Inmiddels is die huid-op-huid keizersnede de standaard in het Martini Ziekenhuis en een revolutie in de verloskunde. Met behulp van semi-live operatiebeelden van een huid-op-huid keizersnede vertellen gynaecologen, anesthesioloog, verpleegkundige en kinderarts tijdens de lezing over deze geboorte. Aanmelden kan op www.samenvoordebestezorg.nl/lezing.

Week van Zorg en Welzijn

De open dag van het Martini Ziekenhuis is onderdeel van de landelijke Week van Zorg en Welzijn en van de open bedrijvendag OpenStad in Groningen. Het programma duurt van 10.00 toto 16.00 uur. Meer op: samenvoordebestezorg.nl/opendag.

Auteur

Marc Jansen