Onthulling gedichten op markante flats Oosterparkwijk

Groningen

Wijkwethouder Roeland van der Schaaf onthult woensdagavond 16 maart 2 kunstwerken bij de Groenling en in de Wielewaalflat in de Groninger Oosterparkwijk. In ieder kunstwerk is een gedicht over het flatgebouw verwerkt.

Een commissie van bewoners en Vereniging van Eigenaren van beide flats was nauw betrokken bij het ontstaan van de gedichten en bij de keuze van het ontwerp. Vanwege de interactieve verlichting in de kunstwerken vindt de onthulling ’s avonds (19.30 - 20.30 uur) plaats.

Gedichten vormen de basis

Gedichten vormen de basis van beide kunstwerken. Voormalig stadsdichter Rense Sinkgraven schreef zijn gedicht 'De Wielewaal' over de monumentale Wielewaalflat. Stadsdichter én Oosterparker Kasper Peters schreef op verzoek van Stichting Literaire Activiteiten Groningen een gedicht over de markante nieuwe woontoren De Groenling. Hij liet zich daarbij inspireren door bewoners van de flat. Zij vertelden hem hoe zij het wonen in de Groenling ervaren.

Hans Geluk

Na een voorselectie door het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen wees de bewonerscommissie de jonge kunstenaar Hans Geluk aan om de gedichten als kunstwerk vorm te geven. Hij wil met de kunstwerken bijdragen aan de interactie tussen bewoners en voorbijgangers. Beide werken zijn eigentijds, roepen op tot dialoog en zijn interessant voor jong en oud.

Samenwerking SLAG en CBK Groningen

Het project werd gerealiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in nauwe samenwerking met het CBK Groningen. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Kunstraad Groningen, Wijkteam Oosterpark NLA en de Commissie van Spijsuitdeling. Het werk kwam tot stand binnen een Kunst-op-Maatopdracht van het CBK.

Onthulling

Bij de (feestelijke) onthulling van de kunstwerken dragen beide dichters hun gedicht voor. De ontvangst is bij de ingang van de Groenling (Wielewaalplein).

Auteur

Marc Jansen