'Boris Godunov' in Royal Opera House Live in Groninger Forum

Groningen

In het Groninger Forum in Groningen staat maandag 21 maart een ‘Royal Opera House Live’ geprogrammeerd. Hierin wordt Moessorgski’s opera 'Boris Godunov' gepresenteerd.

Onder de noemer ‘Royal Opera House Live’ worden in het Groninger Forum 6 opera’s en 6 balletten van het Royal Opera House in Londen – voor 1 avond – live gepresenteerd op het witte doek.

Boris Godunov

Deze nieuwe productie van Modest Moessorgski’s historische meesterwerk wordt gepresenteerd door Richard Jones en Antonio Pappano. Het stuk wordt uitgevoerd in de compacte eerste versie uit 1869, in 7 akten. De originaliteit van de componist in zijn visie op Poesjkins dramaversie van Tsaar Boris Godunov – die over Rusland heerste van 1598 tot 1605 – was feitelijk te veel voor de leiding van het Keizerlijke Theater, die wijzigingen eisten in de tweede versie, waarna ‘Boris’ in 1874 eindelijk in première ging.

Bryn Terfel

Vele commentatoren en recensenten echter, prefereren de integriteit van het origineel, dat veel minder concessies doet aan de conventies. Hoge verwachtingen zijn er van Bryn Terfels titelrol – een der meest complexe operarollen in de geschiedenis – alsmede John Graham-Halls verschijning als Prins Sjoejski en John Tomlinson als de vagebondmonnik Varlaam. Aanvang: 20.15 uur. Entree € 24,50.

Auteur

Marc Jansen