Groninger bedrijven houden open huis: 'OpenStad'

Groningen

Tijdens de eerste editie van OpenStad op zaterdag 19 maart openen tientallen bedrijven in de stad Groningen van 10.00 tot 16.00 uur hun deuren voor Stad en Ommeland.

Iedereen is welkom: scholieren en studenten die willen weten wat de praktijk hen te bieden heeft, techniekliefhebbers of belangstellenden voor de zorg, werkzoekenden en familie van werknemers. Kortom, iedereen die graag wil weten wat er gebeurt in het Groningse bedrijfsleven. Er is bovendien van alles te doen bij de bedrijven, voor jong en oud: op www.openstad050.nl staan alle deelnemers en wat er zoal te beleven is.

OpenStad

OpenStad biedt bijvoorbeeld een prachtige kans om te zien hoe de nieuwe operatierobot van het Martini Ziekenhuis werkt of in een playseat rondjes over een digitaal circuit te scheuren bij RDW. Zelf met drones vliegen? Kan, bij Experty. Dennis Cooking Place presenteert een mini-workshop sushi-maken, terwijl bezoekers bij Suez – de nieuwe naam van Sita - kunnen ontdekken wat er voor moois gemaakt wordt door recycling van ons afval. Wat seriousgaming betekent, legt MAD uit, en bij Stadsbeheer van de gemeente Groningen kunnen bezoekers de enorme zoutloods bekijken.

Kamer burgemeester

In het Stadhuis staat voor deze ene keer bovendien de kamer van de burgemeester open, tussen 11.00 en 15.00 uur. Ook alle bedrijven in de Euroborg doen mee aan OpenStad: bezoekers kunnen de kleedkamers van FC Groningen bekijken, in de projectieruimte van bioscoop Kinepolis kijken of kennismaken bij het Noorderpoort of het Alfa-college. Wie meer belangstelling heeft voor techniek, kan tijdens OpenStad zijn of haar hart ophalen. EQIN geeft voor de echte liefhebbers een demonstratie van de Fronius, de Mercedes onder de lasapparaten; kinderen kunnen zich ondertussen vermaken op de klimwand. Zelf een keer lassen of de draaibank hanteren kan bij Van Dijk Metaalbewerking, en wie een rijbewijs heeft, kan misschien een ritje maken op een grote tractor bij Mulder Loonbedrijf.

Auteur

Marc Jansen