Stormloop bij Blaauw Sterrenwacht tijdens Sterrenkijkdagen

Groningen

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen werd tijdens de vrijdag en zaterdag gehouden Sterrenkijkdagen overspoeld met een recordaantal van 565 bezoekers.

[caption id="attachment_60865" align="alignright" width="165"]Foto: Joost van den Born Foto: Joost van den Born[/caption] Vooral de Gratama Telescoop en het waarneemterras waren immens populair - bezoekers stonden te popelen om een kijkje te nemen door de 5 telescopen. Deze onthulden wat mensenogen zonder telescoop niet kunnen zien: kraters op de maan, manen bij Jupiter, families van honderden jonge sterren, tot zelfs de weggeblazen buitenschillen van stervende sterren.

Planeet X

Planeetonderzoeker Migo Mueller vertelde over 'Planeet X' en gastspreker Jeffrey Bout nam kinderen mee op verkenning door het zonnestelsel. In het mobiele planetarium reisden bezoekers naar verre exoplaneten en bij de wetenschapsexpo Science LinX konden ze naar hartelust experimenteren. Kinderen streden bij het kinderprogramma om planeet X te vinden in de Planetenslag en gingen helemaal op in hun puzzels en tekeningen van het zonnestelsel.

Kapteyn Instituut en SRON

Het evenement was georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Auteur

Marc Jansen