Lezing over drieteenstrandloper bij IMAKA

Groningen

De Groninger (studie)vereniging IMAKA heeft voor maandag 21 maart een lezing georganiseerd over de drieteenstrandloper in het Arctische gebied.

Dr. Jeroen Reneerkens is postdoc en ecoloog bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG. Hij bestudeert de drieteenstrandloper, een van de meest noordelijk broedende vogels ter wereld, al meer dan 10 jaar in hun broedgebieden in Noordoost-Groenland.

Klimaatverandering

Het klimaat van de hoog-arctische toendra verandert sneller dan waar dan ook ter wereld. Als gevolg daarvan verschuift de piek van spinnen en insecten – het voedsel voor drieteenstrandlopers– zeer snel naar voren.

Populatiegroei

De vogels zijn in reactie hierop echter niet vroeger gaan broeden. Toch heeft dat geen effect op hun voortplantingssucces. Sterker nog, de populatie groeit al decennialang. Reneerkens bespreekt waarom klimaatverandering (nog) geen effect op de populatiegroei heeft, en welke aspecten langs de trekweg – die van Noord-Europa tot Zuid-Afrika reikt – de populatiegroei mogelijk wel beperken. De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum in Groningen en begint om 19.30 uur. Entree: 2 euro.

Auteur

Marc Jansen