Noorderzon zoekt 8 goede vertellers

Groningen

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen zoekt 8 enthousiaste vertellers voor een videoproject dat te zien is tijdens Noorderzon 2016.

Van de vertellers wordt verwacht dat zij de bezoeker meenemen naar hoe het was toen ze 21 waren. Hoe zag hun leven eruit, hoe voelde het om jong te zijn in die tijd en herinneren zij zich nog een paar specifieke verhalen?

21 - Memories of Growing Up

Noorderzon zoekt deelnemers die passen in 8 verschillende leeftijdscategorieën. Hun verhaal maakt straks deel uit van het project ‘21 – Memories of Growing Up’ van de Zwitserse kunstenaar en filmmaker Mats Staub. ‘21’ verzamelt individuele herinneringen van hoe verschillende mensen hun ‘coming of age’ ervoeren in de periode tussen pakweg 1940 en 2010. De verhalen gaan allemaal over 21 jaar oud worden. Als verhalen weerspiegelen ze de gedeelde ervaringen van een hele generatie, maar ze laten ook voorbeelden zien van privésituaties, persoonlijke verhalen en ervaringen, die ons – hoe oud we ook zijn – dwingen om volwassen te worden of op te groeien.

Video-installatie

‘21’ presenteert de portretten in de vorm van een video-installatie. De vertellers worden gefilmd terwijl zij voor het eerst luisteren naar audio-opnames van hun eigen herinneringen. Speciaal voor Noorderzon worden 8 nieuwe verhalen opgenomen. Noorderzon presenteert deze voorstelling in het kader van het Europese netwerk Create to Connect.

In het Engels

De vertellers hoeven geen acteerervaring te hebben. Ze moeten wel hun herinneringen goed in het Engels kunnen vertellen. De voorbereidingen verlopen in 2 sessies: eerst wordt er een audio-opname gemaakt van een interview over hoe het was om 21 jaar oud te worden. Een paar maanden later worden de deelnemers gefilmd terwijl zij hun eigen interview terugluisteren en hun herinneringen opnieuw beleven. Meer informatie/ aanmelden: noorderzon.nl.

Auteur

Marc Jansen