'De meest zwaarmoedige voorstelling ooit' in Grand Theatre

Groningen

Theater Artemis en De Warme Winkel staan woensdag 23 en donderdag 24 maart met 'De meest zwaarmoedige voorstelling ooit (waarvan het hele publiek moet huilen)' in het Grand Theatre in Groningen.

In januari werd bekend dat de inwoners van Groningen volgens cijfers van de Europese Commissie tot de gelukkigste stedelingen van Europa behoren. Uit een analyse van de cijfers blijkt dat Groningen op de 14de plaats staat. Volgens de ranglijst zijn de inwoners bijvoorbeeld gelukkiger dan die van Antwerpen, Stockholm en andere grote Europese steden.

Heel tevreden

In Groningen bleek 53 % van de inwoners heel tevreden en was 38 % tevreden. Rotterdam staat op de 12de plaats in de ranglijst, waardoor Groningen landelijk gezien de 1 na best scorende stad is. En dit terwijl het aantal jongeren met een depressie de laatste jaren toeneemt. Allerlei onderzoeken wijzen dat uit. Hoe zit dat? Op social media is de boodschap meestal: 'mijn leven is awesome!'. Donkere gevoelens worden niet meer gevierd. Maar hoe lekker is het om af en toe een stevig potje te janken? Daarom keert ‘De meest zwaarmoedige voorstelling ooit (waarvan het hele publiek moet huilen)’ zich tegen de laten-we-vooral-uitstralen-dat-we-het-leuk-hebben-hype keert.

Héérlijk potje janken

"De oude Grieken zeiden het al: de mens leert door te lijden, of door het lijden van anderen te zien", melden Theater Artemis en De Warme Winkel. "Met deze voorstelling willen we kijken naar de mooie kant van verdriet, naar de verleiding van het zwelgen in je eigen leed. Het mag er zijn, dat verdriet, we hebben recht op kwetsbaarheid. Het hoeft niet weggepoetst. Het laat zien dat het zelfs héérlijk is om soms een potje te janken en somber te zijn." De Warme Winkel en Theater Artemis werken voor deze voorstelling voor het eerst samen. De voorstelling van woensdag 23 maart begint om 19.30 uur, die van donderdag 24 maart om 14.30 uur. Entree: 16 euro (CJP, collegekaart 11 euro).

Auteur

Marc Jansen