Noorderbreedte en GRID focussen op muurteksten en -reclames

Groningen

Het jubilerende tijdschrift Noorderbreedte en GRID Grafisch Museum Groningen focussen woensdag 23 maart op muurteksten en -reclames. Expert Peter Nijhof verzorgt om 15.00 uur een lezing, om 16.00 uur begint een stadswandeling langs historische muurschilderingen in Groningen.

Peter Nijhof is oprichter en voorzitter van Stichting Tekens aan de Wand. Deze stichting zet zich in voor behoud en herstel van muurreclames. Nijhof is auteur en samensteller van de publicatie 'Tekens aan de wand. Geschilderde muurreclames in Nederland' (2012). In zijn lezing 'Tekens aan de Wand. Geschilderde muurreclames in Nederland' geeft Nijhof een historisch overzicht van de geschiedenis van de buitenreclame, met accent op geschilderde gevelreclame.

Stadswandeling

Na de lezing verzorgen Rita Overbeek en Aletta Bastmeijer een rondwandeling langs muurschilderingen in de Groninger binnenstad. Overbeek en Bastmeijer schreven in 2005 samen 'Van oude letters en zaken die voorbijgaan…: muurreclames in de stad Groningen' en verzorgden in 'Tekens aan de wand' van Peter Nijhof het hoofdstuk over Groningen. De wandeling duurt circa een uur. Om iedereen alles goed te kunnen laten zien en horen is de grootte van de groep beperkt tot 30 deelnemers. Deelname kost 7,50 euro (lezing, rondwandeling en toegangsprijs van het museum). Aanmelden: stichting@noorderbreedte.nl of reserveringen@gridgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen