Concert NNO met topviolist Vadim Repin in De Oosterpoort

Groningen

Topviolist Vadim Repin komt donderdag 31 maart naar Groningen. Hij speelt samen met het Noord Nederlands Orkest (NNO) het tweede Vioolconcert van Prokofjev.

Artistiek leider Marcel Mandos van het NNO noemt dit concert met een van ’s werelds beste violisten 'een absoluut hoogtepunt van het NNO-seizoen'.

Vioolconcert Prokofjev

Vadim Repin behoort al vele jaren tot de absolute top. Zijn beroemde collega Yehudi Menuhin noemde hem ‘de meest perfecte violist ter wereld’. Repins ster schittert het felst in zijn vertolkingen van Russische vioolconcerten. De meest geprezen opnames van het Tweede vioolconcert van Sergej Prokofjev, dat hij samen met het NNO ten gehore brengt, staan op zijn naam. Prokofjev verlangt in dit concert het uiterste van de solist. Vooral vanwege de hartstochtelijke melodieën in het tweede deel wordt dit concert tot de mooiste vioolconcerten van de 20ste eeuw gerekend.

Vadim Repin

Vadim Repin, in 1971 in Siberië geboren, was 11 toen hij de gouden medaille won in alle leeftijdscategorieën op het Wienawski Concours en zijn debuutrecitals gaf in Moskou en Sint-Petersburg. Op zijn 14de debuteerde hij in Tokio, München, Berlijn en Helsinki, een jaar later in Carnegie Hall. Op zijn 17de was hij de jongste winnaar ooit van het Koningin Elisabeth Concours. Sindsdien trad hij op met alle grote orkesten en dirigenten. Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren tournees met het London Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra, het Orchestre de la Suisse Romande en premières in Londen, Philadelphia, New York, Parijs en Amsterdam van het door James MacMillan voor hem geschreven vioolconcert. Dit seizoen behelst, naast het concert met het NNO, een Europese tournee met het Tokyo Metropolitan Orchestra en het project ‘Transsiberiagoesto Tel Aviv’.

Programma

Naast het Vioolconcert nr. 2 van Prokofjev staan in De Oosterpoort uit Fragmenten uit de Apocalyps van Liadov en de zeer zelden uitgevoerde Symfonie nr. 6 ‘Sinfoniasemplice’ van Nielsen op het programma. Het concert wordt behalve in De Oosterpoort ook in Tivoli Vredenburg in Utrecht uitgevoerd, op 1 april.

Auteur

Marc Jansen