J.C. Kapteyn Lezing 2016 met Hans Clevers

Groningen

'Stamcellen: Dr. Jekyll of Mr. Hyde?'. Dat is de titel van de J.C. Kapteyn Lezing 2016. Deze lezing wordt woensdag 30 maart gegeven door Hans Clevers. Plaats van handeling is het Academiegebouw in Groningen.

Stamcellen staan aan de basis van alle leven. Ze kunnen zieke weefsels genezen of oude, versleten weefsels vervangen. Maar ze hebben ook een ‘dark side’: ze staan aan de basis van kanker. Geneticus en arts Hans Clevers ontdekte dat er veel overeenkomsten bestaan tussen de normale vernieuwing van darmweefsel en het ontstaan van darmkanker. Om nieuwe behandelmethoden te kunnen ontwikkelen, is een beter begrip van stamcellen  dan ook cruciaal.

J.C. Kapteyn Lezing

De voor breed publiek bedoelde J.C. Kapteyn Lezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (KNG), in samenwerking met Studium Generale Groningen. De lezing is vernoemd naar de vermaarde astronoom Jacobus C. Kapteyn (1851-1922), de eerste hoogleraar sterrenkunde aan de RUG en vele jaren lid van het bestuur en voorzitter van de wetenschappelijke afdeling van het KNG. De lezing begint om 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen