1200 bezoekers voor Dag van de Grunneger toal

Groningen

De zevende Dag van de Grunneger toal is druk bezocht. Circa 1200 mensen kwamen zaterdag naar het taalevenement aan het Cascadeplein in Groningen. In het gebouw van de Groninger Archieven en in gebouw 10 aan het Cascadeplein was in het kader van Meertmoand Streektoalmoand een keur aan Groningstalige activiteiten geprogrammeerd.

'De Dag' werd geopend met de presentatie van 'Grunneger Grimm', een boekvertaling door Marten van Dijken met 50 bekende sprookjes van de Duitse gebroeders Grimm. Het eerste boekexemplaar werd aangeboden aan gedeputeerde Fleur Gräper. Onderdeel van de opening was ook het optreden van zangeres en actrice Alina Kiers. Zij gaf als eigenzinnig typetje haar visie op de gebroeders Grimm en hun sprookjes.

Boekprimeurs en weggevers

Tijdens 'de Dag' was er veel aandacht voor de Groninger literatuur. Naast 'Grunneger Grimm' werd het boekje 'Voornamen van Alle Groningers' (1600–1811) van oud-streektaalfunctionaris Siemon Reker gepresenteerd door Gerard Beukema, burgemeester van Delfzijl. Bezoekers kregen een gratis exemplaar mee naar huis. Het Huis van de Groninger Cultuur maakte speciaal voor 'de Dag' een bundel met Grunneger columns: 'Kört bestek'. De drukkers van Drukwerk in de Marge presenteerden zich op de Toalmaarkt met een kleine drukwerktentoonstelling en maakten voor de bezoekers een speciale Groninger gedichtencahier. Ter plekke werden persoonlijke boekenleggers gedrukt.

Literair café

In een literair café droegen schrijvers en dichters als Jan Siebo Uffen, Fieke Gosselaar, Tonko Ufkes en Jan Glas poëzie en proza voor. Hier werd ook de liederencyclus 'Winterraaize' ten gehore gebracht door Cees Vermandel en Gertie Bruin. In de Theoaterbus op het Cascadeplein konden de bezoekers luisteren naar de Verhoalenvertellers en hun verhalen van het Grunneger laand.

Grensverleggend

Oud-RTV Noord-presentatrice Janneke Vos kwam speciaal over uit Roemenië, waar zij sinds 2006 met haar man woont en werkt. Zij presenteerde het muziekprogramma in de Meziekkroug. Hier traden verschillende Groninger acts op als Peter de Haan en Wia Buze. Speciale aandacht was er voor het Platduits en specifiek het aangrenzende Ostfries. Ostfriesischer liedermacher Otto Groote & ensemble trad op in de Meziekkroug en schrijver Carl Heinz Dirks gaf een lezing over het Gronings en het Platduits als grenstalen. Acteurs en muzikanten van Stichting Peerd gaven een muzikaal voorproefje van de nieuwe voorstelling 'Hoes en Heerd' die juni 2016 in première gaat. Dit is een voorstelling over de echte Groninger en de Migrant, met Groningstalige sketches en exotische klanken.

Groninger taal centraal

Grensoverschrijdend was het Skypen met taante Ria. Theatermaker Theo de Groot voerde tijdens de Dag van de Grunneger toal een live skype-gesprek met zijn 70-jarige Gronings sprekende tante Ria Bush-Klooster, die sinds de jaren 1950 in Amerika woont maar nog altijd Groningse in hart en nieren is gebleven. Er waren nog meer activiteiten waarbij de Groninger taal centraal stond. Theatergroep Waark deed een introductie van haar nieuwe Groningstalige voorstelling in wording: 'De Menalda Vetes'. Hoogleraar Fries aan de RUG Goffe Jensma hield een pleidooi voor meertaligheid. Meestervertaler Marten van Dijken vertelde over zijn Groninger vertaling van Bommel en docent Groninger taal Hindry Schoonhoven legde in zijn lezing uit waarom Gronings schrijven moeilijk is. Wim Bastiaanse vertelde over de geschiedenis van de Groninger literatuur en voor de liefhebbers was er een broescursus Grunnegs van Meike Stedema. Bezoekers konden ook dit jaar weer kennismaken met de verschillende streektaalorganisaties tijdens de drukbezochte Toal- en boukenmaarkt, waar Meester Kriet (Fré Schreiber) advies gaf over de Groninger taal.

Auteur

Marc Jansen