Noorderlicht Fotomanifestatie verlaat september

Groningen

De Noorderlicht Fotomanifestatie 2016 is van 22 mei tot en met 3 juli in Museum Belvédère in Heerenveen. Daarmee verlaat de fotomanifestatie die afwisselend in Groningen en Leeuwarden plaatsvindt na bijna 25 jaar de vaste maand september.

'Noorderlicht is zich ervan bewust dat een jaar 12 maanden heeft, en zij gunt het fotografie minnend publiek graag de kans een zo groot mogelijk aantal fotofestivals te bezoeken', meldt Noorderlicht in een persbericht. 'Noorderlicht heeft daarom besloten dat de maand september niet meer heilig is, en met directe ingang haar eigen festival voortaan op verschillende momenten in het jaar neer te zetten. Noorderlicht vertrouwt erop hiermee zowel haar collega-festivals als het publiek een dienst te bewijzen en is druk met de organisatie van haar nu op handen zijnde fotomanifestatie.'

Noorderlicht Fotomanifestatie 2016: ARENA

Centraal in Noorderlicht 2016 staat de tentoonstelling 'ARENA'. Noorderlicht werpt hiermee een blik op nagelaten sporen in het landschap. De centrale vraag hierbij is: wat resteert er als de mens en zijn dadendrang het toneel verlaten hebben, op zoek naar weer groenere weiden? Iedere keer als de mens het landschap gebruikt als woon-, werk-, recreatie- en winningsgebied, verandert hij het landschap fundamenteel. Iedere economische toepassing voegt een nieuwe ‘laag’ aan het landschap toe. De verhalen van de mens stapelen zich op deze manier op in het landschap, als een soort sedimenten. Vaak duidelijk waarneembaar, soms alleen te zien met een speciale gerichte blik, in andere gevallen alleen na letterlijk en figuurlijk diepgravend onderzoek. Het zijn deze verhalen, deze archeologische blik op en onder de huid van het landschap, die Noorderlicht in 'ARENA' wil tonen. 'ARENA' biedt tevens ruimte aan fotoseries die ingaan op de keuze tussen economie en duurzaamheid.

Yangtze

In Noorderlicht Fotogalerie wordt zaterdag 2 april de tentoonstelling 'Ontmoetingen langs de Yangtze' van Ruben Terlou geopend. Terlou reisde stroomopwaarts langs China's langste rivier, de Yangtze. De reis voerde van de moderne havenstad Shanghai aan de ontwikkelde oostkust, tot diep in het binnenland waar Terlou de laatste restanten van traditionele cultuur aantrof. 'Ontmoetingen langs de Yangtze' toont wat de modernisering de Chinezen brengt. De tentoonstelling confronteert de bezoeker met zijn of haar ideeën en vooroordelen over China en nodigt uit tot reflectie op een snel veranderende wereld.

Auteur

Marc Jansen