Lezing over stadsmarkeringen in Groningen

Groningen

André Tervoort geeft donderdag 31 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de 10 stadsmarkeringen in Groningen.

De stad Groningen heeft bij het 950-jarig bestaan in 1990 10 zogenoemde stadsmarkeringen gekregen: kunstwerken aan de belangrijke toegangswegen, op de grens van de stad en 1 op het Martinikerkhof.

CRUONINGA

Het stadsmarkeringsplan is ontworpen door de architect Daniel Libeskind. Libeskind gaf zijn plan de werktitel The Books of Groningen en iedere stadsmarkering verwijst naar een letter van de oude naam voor de stad Groningen: CRUONINGA. Libeskind heeft zelf de derde stadsmarkering ontworpen, de rest van de markeringen besteedde hij uit aan anderen.

Lezing

André Tervoort legt in de lezing (in vogelvlucht) de (ontstaans)geschiedenis van de stadsmarkeringen uit, omlijst met wetenswaardigheden en details. Tervoort werkt bij de gemeente Groningen, onder meer als beheerder Openbare Kunst en als technisch adviseur bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen.Kunst In Zicht De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Opgave: Van der Velde Boeken (Akerkhof).

Auteur

Marc Jansen