Kledingbank Maxima Stad is in bedrijf

Groningen

Groningens wethouder Sociale Zaken Mattias Gijsbertsen heeft maandagmiddag Kledingbank Maxima Stad geopend. De kledingbank is gevestigd in een winkelpand aan de Oosterhamriklaan.

Marc Jansen

Bij Kledingbank Maxima Stad kunnen cliënten van Voedselbank Stad twee keer per jaar gratis winkelen met hun gezin. Met een kledingkaart in de hand kunnen zij ongeveer tien kledingstukken, schoenen, accessoires en een boek uitkiezen. Om vervolgens nergens te hoeven afrekenen. Stichting Kledingbank Maxima Groningen is bij deze inzet voor minima in sterke mate afhankelijk van de ruimhartigheid van derden. Het duurde dan ook bijna anderhalf jaar voordat een geschikt pand beschikbaar kwam. Dat pand bevindt zich aan de Oosterhamriklaan, op nummer 91. “Hier zat een fietsenmaker”, weet interim-voorzitter (‘tot vier maanden na de opening') Henk Slagter, in 2012 oprichter van de eerste Kledingbank Maxima in Sappemeer. “Het is een heel mooi pand, met een oppervlakte van 350 vierkante meter. Daarvan wordt ongeveer tweehonderd vierkante meter als winkel gebruikt. Verder hebben we een magazijn, een kantoortje, opslag, toilet en een keuken.”

Steun Lefier

Bij de inrichting wist Maxima Stad zich verzekerd van de steun van ‘huurbaas' Lefier. “We hebben Lefier de winkel in Sappemeer laten zien. Daardoor zien ze ons als een volwaardig maatschappelijk partner”, stelt Slagter. “Lefier heeft het winkelpand de voorbije periode flink verduurzaamd: dubbele beglazing, isolatie, verwarmingen verplaatst. Verder heeft ze een keuken geplaatst en krijgen we nog een zijdeur (in de Surinamestraat; red.)Bovendien heeft ze de huurprijs wat verlaagd.”

Style Rinket

Het winkelinterieur is afkomstig van de opgeheven modezaak Style Rinket. Daardoor heeft de ‘winkel zonder kassa's' een verrassend stijlvolle uitstraling. Slagter: “Style Rinket heeft ook nog kleding geschonken.” De recent compleet vernieuwde lingeriespeciaalzaak Lincherie verblijdde Maxima eveneens met een deel van het oude assortiment. “Liefst 850 stuks”, grijnst Slagter, om eraan toe te voegen tevens een goede relatie te hebben opgebouwd met de in tweedehands baby- en positiekleding gespecialiseerde Popke. Meer giften van winkels zijn – uiteraard – welkom, benadrukt Slagter: “We hebben een ANBI-verklaring. Winkeliers kunnen de restwaarde van geschonken kleding derhalve fiscaal verrekenen.”

Financiële steun

Financieel weet de jonge stichting zich eveneens flink gesteund. Slagter: “De gemeente subsidieert ons door dit jaar de huur en de energiekosten te betalen. Verder kregen we 16.000 euro uit het Kansfonds, 5000 euro uit het Armoedefonds van de provincie Groningen, 2500 euro uit het Mamamini Fonds en 2500 euro van de Emmaplein Foundation.” “Daarnaast weten we ons gesteund door vijftien kerken – bisschop De Korte is onze ambassadeur – en hebben verschillende scholen zich voor ons ingezet. Zo heeft een recent gehouden inzamelingsactie op scholen veel boeken voor onze boekenkamer opgeleverd. En De Bron in Beijum hoopt vijf- à zeshonderd euro in te zamelen met een vastenactie”, weet Slagter, die ook nog voorzitter van Kledingbank Maxima Sappemeer is.

Doelgroep

Daar (in Sappemeer) varieert de doelgroep – evenals in de Maxima's in Veendam, Winschoten en Delfzijl (vandaag geopend) – van die in ‘Stad'. “Zoals gezegd richt Kledingbank Maxima Stad zich uitsluitend op cliënten van Voedselbank Stad Groningen. Dat zijn 600 gezinnen, ofwel 2000 mensen. In andere gemeenten is Maxima er voor mensen met een laag inkomen, tot 110 % van de bijstandsnorm. Die groep is hier met 16.000 mensen veel te groot. Maar gelukkig heb je hier veel kringloopwinkels, Mamamini en De Zeecontainer.” Het spreekt voor zich dat Maxima Stad een goede samenwerking met Voedselbank Stad Groningen heeft. “Alle klanten zijn er recent met een flyer (in het pakket) op gewezen dat Maxima vanaf 22 maart geopend is”, zegt Slagter, die ook nog maar even wijst op de wekelijkse kledinginzameling voor Maxima in MFC De Wijert/ Helpman op vrijdag (16.00 – 18.00 uur). “Te beginnen op 1 april.” Lachend: “En dat is geen grap.” Kledingbank Maxima Stad draait, zoals alle Maxima's, uitsluitend op vrijwilligers. “We hebben nu een heel fijne groep van 23 vrijwilligers. Maar meer vrijwilligers zijn altijd welkom, mits zij minimaal twee en maximaal vier dagdelen beschikbaar zijn.” Potentiële vrijwilligers kunnen zich melden bij Rob Beckers: rob.beckers@live.nl.

Auteur

Marc Jansen