'Leve Reve!' in Pand Bebeka in Groningen

Groningen

Pand Bebeka in Groningen vormt zaterdag 9 april het decor voor het evenement 'Leve Reve!'. Hierin wordt de op 8 april 2006 overleden schrijver Gerard Reve herdacht.

Gerard Reve wordt samen met met W.F. Hermans en Harry Mulisch gerekend tot de Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hij brak bij het grote publiek door met zijn boek 'De avonden'. Daarop volgden indringende novelles als 'Werther Nieland' en 'De ondergang van de familie Boslowits' (eigenlijk zijn debuut) over het tragische lot van de weggevoerde Joden. Vervolgens raakte hij in een impasse die in de jaren '60 doorbroken werd met zijn brievenboeken 'Op weg naar het einde' en 'Nader tot U'. Grote roem werd zijn deel.

Ubbo Emmiussingel

Reve’s verhaal 'Een lezing op het land' speelt zich af in een grote villa aan de Ubbo Emmiussingel 2 in Groningen, waar dichters, schrijvers en muzikanten optraden en kunst geëxposeerd werd. Precies op die plek - Pand Bebeka - wordt zaterdag 9 april Reve’s leven herdacht en zijn werk gevierd; met opnieuw een bonte stoet aan schrijvers, dichters en andere kunstenaars.

Teigetje en Woelrat

Reve's voormalige geliefden Teigetje en Woelrat (Willem Bruno van Albada en Hendrik van Manen) geven acte de présence, lezen voor en nemen de kroontjespen mee waarmee Reve 'Nader tot U' heeft geschreven. Rense Sinkgraven zal eigetje en Woelrat kort interviewen over 'Hun leven met Reve'. Verder treedt dichter Menno Wigman op en brengen de jonge dichters Richard Nobbe, Jannes Heidinga en Simon Mulder onder de naam 'Nader tot Reve' een ode aan Reve als dichter. De Vlaamse schrijver Christophe Vekeman - een van de meest gevraagde schrijvers op de Vlaamse en Nederlandse literaire podia – komt proza lezen.

Reve-veiling

In Pand Bebeka worden werken geëxposeerd van de kunstenaars Sam Peeters, Keimpe van der Kooi en Arseniy Pantchenko. Dit werk kan gekocht worden. De middag wordt afgesloten met een kleine Reve-veiling onder leiding van veilingmeester Geert Postma van De Gekroonde Mandril. Een ensemble uit Musica Retorica zingt Gregoriaanse liederen. En DJ Kesanova en Marc van der Holst (The Avonden) brengen Reviaanse muziek ten gehore.

Lezing

Eric Wiss geeft een lezing over Reve en het Katholicisme ('U heb ik lief'). Doeke Sijens heeft zich verdiept in Reve's verhaal 'Een lezing op het land' en gaat daar alles over vertellen. En Igor Cornelissen spreekt over de inhoud en achtergrond van Reve's indringende roman 'De ondergang van de familie Boslowits'. 'Leve Reve!' duurt van 13.45 tot 17.00 uur. Entree: 5 euro (CJP, Studenten, Bibliotheekpas, 65+: € 3,50). De kaarten zijn verkrijgbaar op www.groningerforum.nl, bij de kassa aan de Oude Boteringestraat 18 en – op de dag zelf – aan de deur.

Auteur

Marc Jansen