Tom Poes viert 75ste verjaardag in Het Nederlands Stripmuseum

Groningen

In het Nederlands Stripmuseum in Groningen wordt zaterdag 2 april de expositie 'Tom Poes 75 jaar' geopend. Het museum viert hiermee de verjaardag van één van Nederlands oudste stripfiguren.

Tom Poes verscheen op 16 maart 1941 voor het eerst in De Telegraaf en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse strip- en literatuurgeschiedenis. Ondanks zijn hoge leeftijd blijft Tom Poes altijd de ‘jonge vriend’ van heer Bommel, die zelf voor het eerst optrad in het derde Tom Poes-verhaal 'In de tovertuin' (1941). Heer Bommel werd zo populair dat we bijna zouden vergeten dat Tom Poes aanvankelijk de grote held was in de strips. Zijn avonturen werden in de oorlogsjaren door duizenden Nederlandse kinderen verslonden en in de jaren '50 werden ze geëxporteerd naar vrijwel alle Europese landen. Maar ook in Azië, Australië en Zuid-Amerika verschenen verhalen van Tom Poes.

Overzichtstentoonstelling

De feestelijke overzichtstentoonstelling belicht hoe de Tom Poes-strip uitgroeide tot een cultuurfenomeen met aanwezigheid in talloze publicaties, het theater en de bioscoop. Hij beleefde zijn avonturen 45 jaar lang in de dagbladen, maar daarnaast ook wekelijks in verschillende tijdschriften, waaronder de Revue en de Donald Duck. Tom Poes had 4 jaar lang zijn eigen weekblad en zijn beeltenis prijkte op puzzels, bekers, snoepjes en vele andere soorten merchandise. De tentoonstelling besteedt aandacht aan het ontstaan van de strip, de verschillende verschijningsvormen en de wijze waarop de maatschappij in de verhalen wordt weerspiegeld. Ook het (soms complexe) productieproces van de krantenstrip in het pre-digitale tijdperk wordt uitgelegd. Tenslotte staat de expositie stil bij de parodieën op Tom Poes en de toekomst van deze strip.

Uniek materiaal

Dankzij een samenwerking met de Toonder Compagnie, het Letterkundig Museum en diverse verzamelaars toont het Stripmuseum uniek materiaal, zoals een grote collectie originele tekeningen van de Tom Poes-dagstrips en -weekstrips. Naast geïnkte tekeningen zijn er ook niet eerder getoonde potloodschetsen en opzetjes te bewonderen.

Speciale button

Vanwege het feestelijke karakter van de expositie ontvangt elke bezoeker een speciale button (zolang de voorraad strekt). Bovendien krijgt de bezoeker op vertoon van zijn of haar museumticket korting op 8 petitfours met daarop verschillende afbeeldingen van de jarige stripheld. Die zijn tijdens de expositieperiode exclusief verkrijgbaar bij de Groningse banketbakker Jullens. De expositie duurt tot en met 9 september.

Auteur

Marc Jansen