Lezing Lieve Joris in UB in Groningen: 'Mijn Syrische spiegelbeeld'

Groningen

Lieve Joris geeft woensdag 13 april een lezing getiteld 'Mijn Syrische spiegelbeeld' in de Universiteitsbibliotheek in Groningen.

Lieve Joris ontmoette haar Syrische vriendin Hala in 1979, tijdens een conferentie in Bagdad. 25 jaar waren ze, vol dromen over de wereld die ze zouden bereizen. Maar een jaar later belandde Hala’s man om politieke redenen in de gevangenis en vanaf dat moment gingen hun levens verschillende kanten op. Kort na de Eerste Golfoorlog bracht Lieve Joris een half jaar door bij Hala en haar dochtertje Asma en schreef 'De poorten van Damascus' (1993).

Vriendschap levend houden

Lieve Joris vertelt in haar lezing hoe Hala’s dromen sinds hun eerste ontmoeting een voor een werden stukgeslagen, maar ook over de moeilijkheden om een vriendschap levend te houden in een tijd waarin de kloof tussen het Westen en de Arabische wereld steeds groter lijkt te worden. 'De poorten van Damascus' werd vertaald in het Catalaans, Duits, Engels, Frans en verschijnt dit jaar ook in Turkije; in Nederland komt de 16de druk deze zomer uit met een geactualiseerd nawoord.

Aanmelden

De lezing, die is georganiseerd door de Vereniging Vrienden van de Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen, begint om 12.00 uur. Entree: gratis. Aanmelden: p.j.u.kooystra@rug.nl.

Auteur

Marc Jansen