Vrijheidscolleges in Groningen

Groningen

Zihni Özdil geeft donderdag 7 april het eerste van 4 'Vrijheidscolleges' in Groningen.

'De Vrijheidscolleges' is een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvindt in de aanloop naar 5 mei. De lezingen gaan over de fundamenten van de democratie, gebaseerd op de 'Vier Vrijheden' van president Franklin Delano Roosevelt. Vorig jaar vonden de lezingen voor het eerst ook in Groningen plaats.

Zihni Özdil

Zihni Özdil bijt het spits donderdag 7 april (20.00 uur) af met een lezing, getiteld 'Vrijwaring van Angst'. Plaats van handeling is het Groninger Forum (Hereplein). Zihni Özdil is historicus, columnist voor NRC handelsblad en schrijver. Hij staat bekend om zijn kritische commentaren op de actualiteit. Özdils standpunten zijn door andere commentatoren omschreven als ‘onorthodox’ en ‘hard, maar gedocumenteerd’. Als pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting nam hij het op voor zowel Geert Wilders als ‘haatimams’. Media hebben Özdil daarom ‘de ridder van het vrije woord’ genoemd.

André Manuel

André Manuel tekent maandag 11 april (20.00 uur) in het Groninger Forum (Hereplein) voor het tweede Vrijheidscollege. Deze lezing gaat over vrijheid van religie. André Manuel gebruikt het podium precies waar het voor is bedoeld: een plek waar je de dingen onomwonden kan zeggen. De zelfverklaarde 'artiest, columnist, gitarist, acteur (porno), muzikant, gitarist, zanger, drankorgel en atheïst' won met zijn theatershow Het Geval Apart de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Critici en publiek prezen hem vanwege zijn ‘urgentie’.

Henk van Houtum

Henk van Houtum neemt het derde Vrijheidscollege voor zijn rekening; maandag 25 april (20.00 uur) in het Academiegebouw. Onderwerp: vrijwaring van gebrek. Henk van Houtum schreef 19 boeken en talrijke publicaties over met name Europees grensbeleid, migratie, vluchtelingen en armoede. Een van zijn laatste boeken ging over ‘Eerlijke Nieuwe Wereld’. Hij is een veelgevraagd commentator in de media en schrijft veelvuldig voor kranten, zowel nationaal als internationaal. Onlangs presenteerde hij 10-punten voor een ander grensbeleid in Volkskrant.

Thomas Erdbrink

Thomas Erdbrink sluit de reeks op 5 mei af met de Nationale Vrijheidslezing. Deze lezing vindt plaats in het kader van de Nationale Start van de Viering van 5 mei, die dit jaar in Groningen is. De eerste drie colleges zijn gratis toegankelijk. Reserveren is niet noodzakelijk maar kan indien gewenst: www.vrijheidscolleges.nl.

Auteur

Marc Jansen