Concerten rondom kunstenaar Mark Rothko in Der Aa-kerk in Groningen

Groningen

In de Der Aa-kerk in Groningen worden de schilderijen van de Amerikaanse schilder Mark Rothko vrijdag 8 en zaterdag 9 april in 2 concerten gelinkt aan muziek.

Vrijdag 8 april staat 'De klank van Rothko' geprogrammeerd, zaterdag 9 april 'De stilte van Rothko'.

De klank van Rothko

In 'De klank van Rothko' klinkt verstilde orgelmuziek van de New Yorker Morton Feldman. Videocollectief Werc projecteert Rothko digitaal op muziek van John Cage. De Nederlandse componist Mark van Platen doet in 'After visiting Rothko' muzikaal verslag van zijn bezoek aan de Rothko-expositie in het Haags Gemeentemuseum in 2015. Een theatrale tegenhanger in het concert is de muziek die Fluxuscomponist Henning Christiansen schreef bij 'Eurasienstab', een performance van kunstenaar Joseph Beuys. Op het grote doek wordt de filmversie van deze opmerkelijke performance vertoond.

De stilte van Rotkho

In 'De stilte van Rothko' is de gelijknamige documentaire van Marjoleine Boonstra uit 2014 te zien. In deze bekroonde documentaire probeert zij de raadsels rond de schilder te doorgronden. Marjoleine Boonstra meandert door het leven en werk van de Amerikaanse kunstenaar, waarbij ze enkele hardnekkige misverstanden rechtzet, maar het mysterie heel laat. Componist en musicus Harry de Wit en altvioliste Saskia Meijs spelen live de compositie die De Wit voor de documentaire maakte.

Schnitgers Droom

Deze concerten zijn onderdeel van Schnitgers Droom. Hiermee brengt Stichting Der Aa-kerk een serie concerten met als rode draad ‘traditie en vernieuwing’. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel.

Programma

Vrijdag 8 april: De klank van Rothko 20.15 uur: inleiding 21.00 uur: concert / film Zaterdag 9 april: De stilte van Rothko 20.15 uur: inleiding/gesprek over Mark Rothko 21.00 uur: concert /documentaire Kaarten (à 15 euro) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij boekhandel Godert Walter en bij boekhandel Van der Velde.

Auteur

Marc Jansen