Eerste paal nieuwbouw Prins Claus Conservatorium in Groningen

Groningen

Dean Harrie van den Elsen slaat dinsdag 5 april om 11.00 uur de eerste paal van de nieuwbouw van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen.

Met de nieuwbouw wordt invulling gegeven aan de wens van het conservatorium om meer studieruimte te creëren en om alle opleidingen van het Prins Claus Conservatorium weer onder te brengen in 1 gebouw. Daarnaast spelen het vergroten van de zichtbaarheid en de herkenbaarheid van het conservatorium een grote rol. Om het profiel Muziek en Maatschappij beter tot uiting te laten komen is een meer open aanzicht van het gebouw aan de Veemarktstraat noodzakelijk. De nieuwe open entree en een upgrading van het plein voor het conservatorium maken een interactie met de stad en de wijk mogelijk.

Contouren oude gevels

Voor het ontwerp van de nieuwbouw lieten BDG Architecten en Ingenieurs zich inspireren door de karakteristieke historische gevels die voorheen de toegang tot De Oosterpoortwijk markeerden. De contouren van de oude gevels zijn straks in een modern jasje terug te vinden in de nieuwe gevel. Een ander opvallend element van de nieuwbouw is een luchtbrug tussen het conservatorium en het Tromphuis. Verder krijgt het conservatorium op de hoek van het pand een eigen jazzclub en ook de klassieke concertzaal op de eerste verdieping krijgt een prominente plaats in de gevel. De oplevering van de nieuwbouw van het Prins Claus Conservatorium staat gepland in de zomer van 2017.

Auteur

Marc Jansen