Inschrijving lustrumeditie Tocht van Groningen geopend

Groningen

De inschrijving voor de TKP Tocht van Groningen is geopend. Deze als De Kale Jonker Classic begonnen toerklassieker beleeft zondag 11 september zijn vijfde editie.

Door Marc Jansen

Die eerste editie in 2012, met start en finish op het pleintje voor Academie Minerva, was goed voor 120 deelnemers. Vervolgens liep het deelnemersaantal gestaag op; tot 1100 (betalende) deelnemers in 2014, met start en finish op de Vismarkt. „De TKP Tocht van Groningen is in de eerste plaats een toertocht van en voor Groningers”, zegt voorzitter Homme Bosma van de organiserende Stichting Wielerevenementen Noord-Nederland (WENN). „Voor de racefietser dus”, vult medebestuurslid Roderik Derksen aan. „Waarbij de deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 75 kilometer, 110 kilometer en 150 kilometer.” „Daarnaast”, vervolgt Bosma, ,,is ‘beleving’ belangrijk. Niet voor niks zijn we al 2 keer door het UMCG gefietst en hebben we een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Sichting Het Groninger Landschap.” Derksen: „Het Groninger Landschap adviseert ons bijvoorbeeld over eventueel in het parcours op te nemen natuurgebieden.” Bosma, grijnzend: „Maar wij bepalen zelf het parcours.”

Partner

Met het UMCG is een andere belangrijke partner genoemd. Of liever: het UMCG Kanker Researchfonds. Bosma: „Het goede doel waarmee we vanaf het begin samenwerken. Iedere deelnemer kan geheel vrijwillig iets bijdragen. Bij de vorige edities leverde dit gemiddeld 1 euro per deelnemer op.” Eventuele andere baten, deelnemers betalen € 18,50 voor hun deelname, worden gebruikt voor de organisatie van de volgende editie(s) van het evenement. Derksen: „We werken met een 0-begroting.”

Lustrumeditie

En dan te bedenken dat de lustrumeditie op 11 september van dit jaar groter dan ooit belooft te worden. „Start en finish zijn dit jaar op de Grote Markt”, zegt Derksen met zichtbaar genoegen. „Daar ook krijgen de deelnemers bij terugkeer iets te eten, kunnen ze gemasseerd worden en staat entertainment - met onder meer muziek en een mini-foodtruckfestival - geprogrammeerd.”

Familietocht

Bovendien is de Grote Markt start- en finishplaats van de (gepijlde) familietocht over 35 kilometer die voor het eerst op het programma staat. Derksen: „We merkten voorgaande jaren dat de achterban van de deelnemers ook wel iets wilde doen. Voor hen hebben we de familietocht georganiseerd. Die kan iedereen op zijn gewone fiets rijden. Er is ook geen helmverplichting.” Bosma: „Met de toertocht proberen we smalle fietspaden zoveel mogelijk te vermijden. Omdat de deelnemers vaak in groepen fietsen en daarbij een behoorlijk hoge snelheid hebben. Voor de familietocht willen we juist die kleine paadjes benutten.” Kinderen tot 12 jaar mogen gratis deelnemen aan de familietocht. Met de restrictie dat per volwassen deelnemer/ begeleider maximaal 2 kinderen mogen meedoen. Overige deelnemers betalen het normale tarief van 18,50 euro (bij voorinschrijving; daginschrijving € 25). Derksen: „Voor bedrijven hebben we speciale bedrijfsarrangementen. Die geven nog net iets meer luxe...” Bosma: „Leden van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie; red.) krijgen overigens 3 euro korting op de inschrijving.” Derksen: „We zijn een twee sterren-NTFU Klassieker. Dat betekent dat wij qua organisatie, routebeschrijving en bepijling, service en veiligheid aan allerlei voorwoorden voldoen.”

Inschrijven

Belangstellenden kunnen zich op www.tochtvangroningen.nl inschrijven voor de vijfde TKP Tocht van Groningen.

Auteur

Marc Jansen