Lezing Trudy de Lange in Remonstrantse kerk over Maya's

Groningen

Kunsthistorica Trudy de Lange geeft donderdag 14 april een lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen over Maya's.

Aanleiding voor deze lezing is de tentoonstelling 'Maya's - Heersers van het regenwoud' in het Drents Museum. De  lezing geldt ter voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling, waarin bezoekers worden meegenomen op een ontdekkingstocht door de hoogstaande beschaving van de Mayacultuur. Deze beleefde zijn bloeitijd in de periode van 200 tot 900 na Christus.

Mysteries

De beschaving van de Maya’s is nog steeds met veel mysteries omgeven. De vraag hoe deze hoog ontwikkelde cultuur in grote steden in het onherbergzame regenwoud van Midden-Amerika kon overleven is de leidraad van de tentoonstelling. Bezoekers van de expositie krijgen aan de hand van vele niet eerder in Europa getoonde schatten inzicht in de vele aspecten van hun beschaving. Het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de beeldhouwwerken en de geheimzinnige godenwereld blijken verbonden met de natuurlijke cyclus - zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte - van het belangrijkste voedsel van de Maya's: maïs. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 12,50 euro. Aanmelden: Boekhandel Van der Velde.

Auteur

Marc Jansen