Film & Science Festival in Groninger Forum

Groningen

In het Groninger Forum wordt vrijdag 15 april de documentaire 'The empire of scents'(2014) vertoond. Dit gebeurt in het kader van het door de Franse ambassade en het Institut Francais georganiseerde Film & Science Festival, dat van 12 tot en met 15 april plaatsvindt in Amsterdam en Groningen.

Het thema van deze zesde editie van Film & Science is: 'Cosmetics: Trick and treat your senses'. In de documentaire 'The empire of scents' gaat de Canadese regisseur Kim Nguyen op zoek naar de betekenis van het reukvermogen voor de mens. Hij gaat op reis naar 5 landen, ontdekt de zeldzaamste saffrons en exotische parfums, en gaat op bezoek bij Italiaanse truffelboeren die de afrodiserende werking roemen van deze bijzondere paddenstoel. Astronaut Chris Hadfield beschrijft de geur in de ruimte, moleculair voedselexpert François Chartier vertelt over het 'geluid van smaak' en Guido vertelt hoe de door hem uitgevonden parfum met de 'geur van de vrouw' tot stand kwam. Verder komt in de film ambergris (walvispoep) aan bod, het zeldzame en uiterst prijzig bestanddeel dat parfums het verleidelijke luchtje meegeeft.

Lezing

Op de vertoning van de documentaire volgt een lezing door Ewelina Wnuk, getiteld: 'Why do most languages have so few words for smell ? Smell as a cultural experience'. Wnuk is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en het Max Planck Instituut. Verder zijn enkele prijswinnende teasers te zien die studenten vormgeving maakten voor Film & Science. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 8,50 euro.  Meer informatie: www.institutfrancais.nl/groningen.

Auteur

Marc Jansen