Stad Groningen viert de vrijheid op 16 april

Groningen

De stad Groningen viert zaterdag 16 april de vrijheid. Dit omdat het die dag precies 71 jaar geleden is dat ze werd bevrijd.

Verschillende organisaties hebben de handen ineengeslagen voor het samenstellen van een bevrijdingsdagprogramma.

Monument Twee Bruggen

Het programma wordt om 14.30 uur afgetrapt met de onthulling van het monument 'Twee Bruggen' bij de Oostersluis (bocht Damsterdiep/ Florakade). Dit ter nagedachtenis aan de strijd rond de Oostersluis. De toen 22-jarige Canadese soldaat Roy W. Coffin gaf zijn leven gaf om de familie Dijkema de gelegenheid te geven de sluisbrug handmatig neer te laten, zodat de Canadese tanks via de Oosterhoogebrug konden doorstoten naar Delfzijl. De organisatie van de onthulling van het monument is in handen van de werkgroep Oosterpark Nooit Saai (ONS). Burgemeester Peter den Oudsten zal het monument onthullen.

Boom planten

Om 15.30 uur wordt een boom geplant op het voorterrein van het Museum Canadian Allied Forces, Ulgersmaweg 51 in Groningen. Deze boomplanting symboliseert de samenwerking tussen Stichting Canadian Allied Forces en Stichting Het Bevrijdingsbos. Aansluitend kan het museum, een museum toegewijd aan de bevrijding van Noord-Nederland en Groningen in het bijzonder, bezocht worden. De toegang is gratis.

Lezing Joel Stoppels

Om 19.30 uur volgt een lezing van Joel Stoppels van Battlefield Tours Groningen in de Stefanuskerk aan de Noorddijkerweg in Groningen Joël Stoppels is 'battlefield gids' en oprichter van Battlefield Tours. Hij heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Met de Battlefield Tours wil hij zijn kennis delen. Aanmelding via www.bevrijdingsbos.nl.

Regimentenplateau

De bevrijdingsdag wordt om 21.30 uur afgesloten met een korte plechtigheid bij het regimentenplateau in het bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg. Op dit plateau staan de namen van de 23 regimenten die in Groningen hebben gevochten voor de vrijheid.  

Auteur

Marc Jansen