Herdenking De Tamarisk bij Joods Monument in Groningen

Groningen

De groepen 7 en 8 van basisschool De Tamarisk uit Groningen houden maandag 18 april voor de 29ste keer een herdenking bij het Joods Monument aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Zij doet dit in het kader van het landelijke onderwijsproject 'Adopteer een monument'.

Voorafgaande aan de herdenking wordt op De Tamarisk voor het eerst de documentaire 'Greta' vertoond. Deze documentaire is het resultaat van een filmproject, geïnitieerd door De Tamarisk.

Greta Matteman

In 'Greta' wordt het verhaal verteld van Greta Matteman. Niet alleen wordt zij als baby gescheiden van haar Joodse ouders en zus - zij worden op verschillende onderduikadressen ondergebracht - ook moet zij er op latere leeftijd achter komen welke gruwelijke reis haar ouders en zus hebben moeten doorstaan. Na arrestatie worden zij op de trein gezet, met Kamp Westerbork als tussenstop en Auschwitz als eindbestemming. Nooit zouden zij herenigd worden. Greta Matteman, nu Greta Allen, deelt in de documentaire haar vroege herinneringen, en vertelt over de heldhaftige families die haar ondanks alle risico's hebben opgenomen in hun gezinnen. Ook is te zien hoe zij terugkeert naar de synagoge van Groningen, waar zij tientallen jaren na de oorlog zorgde voor een Yad Vashem-onderscheiding voor een van haar redders. De Tamarisk wil deze documentaire, gemaakt door Smooth Sailor Productions, beschikbaar stellen voor het (basis)onderwijs 'om een bijdrage te leveren aan de bewustwording van dit thema'.

Monument

Na de vertoning van de documentaire verplaatsen kinderen, ouders en genodigden zich naar het monument, waar omstreeks 19.10 uur een korte plechtigheid met kranslegging plaatsvindt. Daarbij lezen kinderen een gedicht voor, wordt een lied gezongen en wordt een toespraak gehouden. Dit gebeurt in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, vertegenwoordigers van Synagoge Groningen, de weduwe van de maker van het monument Edu Waskowsky en mevrouw Da Silva, die een Jiddisch lied ten gehore zal brengen.

18 april

De herdenking van de 3000 Joodse Groningers die niet terugkeerden na de Tweede Wereldoorlog vindt dit jaar plaats op 18 april omdat 4 mei in de meivakantie valt en de stad Groningen op 16 april 1945 bevrijd werd.

Auteur

Marc Jansen