Bevrijdingsfestival Groningen: wereldmuziek op Plein van de Vrijheid

Groningen

Baciamolemani, Andy Frasco, Rabasa, Betrayers of Babylon, All The Kings Daughters, de Bijlmer Steelband en ISRI staan donderdag 5 mei op het Bevrijdingsfestival Groningen op het Plein van de Vrijheid. Daarmee staat dit Plein van de Vrijheid in het teken van de wereldmuziek.

Bevrijdingsfestival Groningen staat er op het Plein van de Vrijheid bij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat gebeurt met allerhande activiteiten rondom vrijheid, georganiseerd door onder andere Amnesty International en Prodemos. Op het podium wordt de vrijheid gevierd. Met allerlei soorten wereldmuziek, afwisselend gebracht door 7 bands en 2 dj’s, gevierd.

Wereldmuziek

Baciamolemani is één van de succesvolste groepen uit Sicilië. De muziek van de band is een tropische fusie van zwoele blazerssecties, opzwepende Italiaanse ritmes en Balkan muziek. Andy Frasco is een 24-jarige party bluesmuzikant uit Los Angeles. De muziek van Rabasa is stevig geworteld in de Kaapverdische muziek tradities, van de morna tot een funana. De Duitse teksten van Betrayers of Babylon hebben altijd een boodschap en gaan verder dan alleen 'Peace & Love'. De tweelingzussen van All The Kings Daughters maken samen impressionistische popliedjes die worden omlijst door harmonieuze zanglijnen. De Bijlmer Steelband is een heus steelpan orkest, en dan ook nog eens de jongste van Nederland. Tot slot staat ISRI op het programma, een 7-koppige band met leden uit allerlei landen. De muziek is een hutspot van Balkan, Noord-Afrikaanse muziek, reggae en latin, met teksten in het Tamazight (Berbers) en Nederlands. Tussen de optredens door zorgen de dj's Pushingwood en Kromo’s Kaseko voor eigenzinnige, wereldse dansplaatjes.

Auteur

Marc Jansen