Dialoog dochter Wehrmachtofficier en kleinzoon verzetsstrijder in Synagoge Groningen

Groningen

Angelika Burkhardt uit Hamburg en Dirk Heerema uit Groningen vertellen donderdag 21 april in Synagoge Groningen hoe het was om op te groeien als respectievelijk dochter van een Wehrmachtofficier in Duitsland en kleinzoon van een verzetsstrijder uit Groningen.

Hun verhalen zullen gaan over soldaten, verzetsstrijders en slachtoffers, maar ook over samenwerking, vrede en Wiedergutmachung. In de pauze treedt het Gereformeerd Groninger Mannenkoor op.

'Foute' Duitser

Angelika Burkhardt (1953) over haar motivatie om als kind van een 'foute' Duitser haar verhaal in het openbaar te doen: “Ik heb er zelf niet voor gekozen om als Duitse geboren te worden. Het enige dat er voor mij op zit is er alles te doen dat de 12 jaren naziregime nooit zullen worden vergeten en dat zoiets nooit meer gebeurt.” Over haar vader: “Hij werd in 1925 geboren als kind van een predikant. Hij was de derde van 3 zoons. In 1928 ging het gezin in een plaatsje in Niederlausitz wonen, in het huidige Polen. Van 1943 tot 1945 was hij soldaat in de Wehrmacht en radiotechnicus van de Luftwaffe. Aan het eind van de oorlog werd hij krijgsgevangen gemaakt. Na de oorlog kreeg hij opnieuw intensief contact met zijn 2 neven, waarvan de een officier bij de SS was geweest en de ander overtuigd nazi. Alle 3 bleven in het naoorlogse Duitsland hun nazi-ideologie trouw.”

Dirk Heerema

Dirk Heerema (1958): “Mijn opa Mettinus Heerema (1892-1977) heeft in de oorlog veel mensen kunnen helpen, beschermen en zelfs bevrijden. Door een bezoek van een Jood bij hem thuis was hij heel anders over joden gaan spreken. Wonend in de Ommelanden riep hij na het horen van ‘volluk’ bij de achterdeur uit gewoonte ‘kom binnen als ‘t geen jeud is’. Dat was toen heel normaal. Waarop een piepstem meldde ‘dan ga ik maar’. Het was de joodse slager. Opa schrok en schaamde zich vreselijk, liep de man achterna, haalde hem in huis en overlaadde hem met excuses. Opa heeft het daarna nooit meer gezegd.”

Koormuziek met Joodse  teksten

Het Gereformeerd Groninger Mannenkoor (GGM) zingt in de pauze koormuziek met Joodse teksten van de componisten Felix Mendelsohn-Bartholdy, Johan Bredewout, Klaas Jan Mulder en Piet Valk. Piet Valk was na de oprichting van het GGM in 1952 de eerst dirigent. Zijn compositie en de tekst ervan ademen de idealen van kort na de oorlogstijd. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 4 euro.

Auteur

Marc Jansen