Koningsdag 2016 in Groningen: een groot feest

Groningen

Groningen maakt zich op voor een feestelijk Koningsdag-programma. De verjaardag van onze koning wordt dinsdagavond 26 en woensdag 27 april groots en uitbundig gevierd.

Nacht van Oranje

Tijdens de ‘Nacht van Oranje’ is er ’s avonds en ’s nachts op verschillende plekken in de binnenstad live-muziek. Op het hoofdpodium op de Vismarkt zijn optredens van onder andere The Cosmic Carnaval, The Cool Quest en Mooi Wark. Ook op de Grote Markt staat een muziekpodium en geheel in eigen stijl zet RocknRolla Soundsystem een feestje neer bij de Reitemakersrijge. Daarnaast is er muziek bij café Soestdijk, het Poeleplein, café Buckshot op het Zuiderdiep, op de Ossenmarkt en op het Waagplein. De 'Nacht van Oranje' wordt om 02.00 uur afgesloten met een surprise-act op de Vismarkt.

Koningsdag

Op Koningsdag gaat het feest onverminderd door. De dag start traditioneel met een vrijmarkt langs de singels. Om 10.00 uur gaat het muzikale programma van start met een kinderdisco met DJ Nick van Putten op de Vismarkt en de Telekids Discoshow op de Grote Markt. Gedurende de dag zijn er optredens van grote namen, zoals Kenny B en Sandra van Nieuwland, op de Vismarkt. Ook is er overdag feest en muziek op de Grote Markt, de Ossenmarkt, Reitemakersrijge en het Waagplein. De lokale horeca bieden muziek aan in de Ellebogenbuurt, op het Gedempte Zuiderdiep en op het Poeleplein. De gehele programmering is te vinden op www.oranjegroningen.nl.

Sport, spel en gezelligheid

De Westerhaven staat in het teken van sport, spel en gezelligheid. Met onder andere demonstraties van de Koninklijke Landmacht en de Reddingsbrigade, bootcamp clinics, pony rijden voor de allerkleinsten en dansoptredens. Voor het Damsterdiep is een programma samengesteld gericht op kinderen en passanten. De wijken in Groningen vieren Koningsdag met optochten, muziek en kleine vrijmarkten.

Auteur

Marc Jansen