NNO toert met Requiem van Mozart

Groningen

Het NNO toert van donderdag 21 tot en met zondag 24 april met het Requiem van Mozart langs Groningen, Assen, Leeuwarden, Drachten en Stadskanaal. De tournee wordt donderdag 21 april afgetrapt in De Oosterpoort in Groningen. Het NNO wordt daarbij aangevoerd door dirigent Jos van Veldhoven.

Mozart stortte zich in de laatste jaren van zijn leven op het werk van Händel en andere barokmeesters van voor zijn tijd. Hij maakte uitvoerige studies en vele bewerkingen van hun muziek. Het is dan ook geen toeval dat het eerste deel van zijn beroemde Requiem sterk doet denken aan het openingskoor van Händels 'Funeral Anthem For Queen Caroline'. Uit deze begrafenismuziek speelt het NNO voorafgaand aan het Requiem die delen die het duidelijkst laten horen hoe schatplichtig Mozart aan Händel was. Mozart schreef zijn Requiem toen de dood hem op de hielen zat. Dat was in 1791, ruim een halve eeuw nadat het stuk van Händel zijn première had beleefd. Maar, zoals dirigent Jos van Veldhoven zegt: "Het is niet belangrijk waar en wanneer de muziek is geschreven. Het verdriet is tijdloos geworden."

Jos van Veldhoven

Jos van Veldhoven studeerde muziekwetenschap en koor- en orkestdirectie. Hij is docent koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2007 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sinds 1983 is hij dirigent en artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Van Veldhoven leidde eigentijdse premières van barokopera’s van onder meer Mattheson, Keiser en Scarlatti. In 2014 dirigeerde hij de wereldpremière van de opera 'Oidípous' van Calliope Tsoupaki tijdens het Holland Festival. Voor de operahuizen van Bonn en Essen maakte hij met regisseur Dietrich Hilsdorf een cyclus geënsceneerde oratoria van Händel. Hij was te gast bij onder meer het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor, het Vlaams Radiokoor, het Beethoven Orchester Bonn, de Robert Schumann Philharmonie in Chemnitz en het Noord Nederlands Orkest. Het concert in De Oosterpoort begint om 20.15 uur. Meer informatie: de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen