Vrijheidscollege 2016 in Academiegebouw in Groningen

Groningen

Henk van Houtum tekent maandag 25 april in het Academiegebouw in Groningen voor het Vrijheidscollege 2016. Het college is getiteld: 'Vrijheid van beweging: de vluchtelingencrisis herbezien'.

Een Syriër die vluchten wil, kan maar naar weinig landen zonder visum. Een Nederlander kan naar bijna de hele wereld. Mondiaal is de vrijheid van beweging, mensenrecht artikel 13, scheef verdeeld. Henk van Houtum bespreekt in het Vrijheidscollege hoe we om moeten gaan met de spanning tussen het verlangen naar begrenzing en het recht op de vrijheid van beweging. Een panel van vluchtelingstudenten reageert op Van Houtum.

Henk van Houtum

Henk van Houtum is hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research van de Radboud Universiteit Nijmegen en deeltijd-hoogleraar Grensbeleid aan de Universiteit van Bergamo en University of Eastern Finland. Binnenkort komt zijn nieuwste boek uit, geschreven met Leo Lucassen: 'Voorbij Fort Europa, een nieuwe visie op migratie'. Henk van Houtum is hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research van de Radboud Universiteit Nijmegen

Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en vinden dit jaar plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivalsin 9 provincies in Nederland. Het Vrijheidscollege 2016 in Groningen, dat is georganiseerd door Studium Generale Groningen, begint om 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen