‘Wie is er bang voor zwart en wit?’ in GRID Grafisch Museum Groningen

Groningen

In GRID Grafisch Museum Groningen wordt zaterdag 16 april de expositie ‘Wie is er bang voor zwart en wit?’ geopend.

De expositie is onderdeel van de manifestatie 'De Klassieke Salon', waarmee de Klassieke Academie dit voorjaar het tienjarig bestaan viert. Samensteller is Reinder Homan, grafisch kunstenaar en docent aan de Klassieke Academie. ‘Wie is er bang voor zwart en wit? geeft een gevarieerd beeld van de vele uitdrukkingsvormen die mogelijk zijn met zwarte inkt, wit papier en grafisch kunstenaarsgereedschap als etsnaald, lithosteen en guts. De deelnemende kunstenaars zijn: Hermanus Berserik, Hans Blanken, Dirk van Gelder, Reinder Homan, Simeon Nijenhuis, Ko Oosterkerk, Willem den Ouden, Guillaume Le Roy, Jan Stroosma, Joop Vegter, Lieke Vreede en Co Westerik. Een groot deel van de tentoongestelde werken is te koop.

Pronkstuk Nationale Museumweek 2016

Dezelfde dag, zaterdag 16 april, gaat de Nationale Museumweek van start. Pronkstuk in GRID Grafisch Museum tijdens deze Nationale Museumweek is het monumentale boek ‘Tandeloos’ van kunstenaar Huug Pleysier. Pleysier (Rotterdam, 1944 – Groningen, 2000) was bekend om zijn etsen, die hij maakte door te tekenen, te krassen en te schrijven op een met vernis afgedekte zinken plaat. In zijn Groningse periode maakte Pleysier 41 grote etsen en bond deze tot een boek tussen twee geëtste zinkplaten. Het boek getuigt in beeld en tekst van Pleysiers gedachten over leven en kunst. Het vernieuwde GRID kreeg dit bijzondere object vlak na de opening in langdurige bruikleen. Vanaf nu is het permanent voor het publiek te zien. Tijdens de Nationale Museumweek zijn er in de weekenden en op woensdag speciale workshops rond het pronkstuk, voor volwassenen én kinderen.

Auteur

Marc Jansen