Films Taiwanese regisseur in RKZbios in Groningen

Groningen

In de RKZbios in Groningen wordt zaterdag 23 april 'A Time to Live and a Time to Die' vertoond. 2 dagen later, maandag 25 april, staat 'Dust in the Wind' geprogrammeerd. 

Beide films zijn geregisseerd door de Taiwanees Hsiao-Hsien Hou. Geen van beide films was ooit eerder te zien in Groningen.

A Time to Live and a Time to Die

'A Time to Live and a Time to Die'  gaat over de jongen Ah-ha. Na de communistische machtsovername in China, eind jaren '40 van de vorige eeuw, vluchten hij en zijn ouders naar Taiwan. De verhuizing blijkt een ingrijpende gebeurtenis voor de tiener. In Taiwan kan hij niet aarden, waarop hij in eerste instantie zijn toevlucht zoekt bij jeugdbendes. Het migrantengezin krijgt vele tegenslagen te verduren in een land waar ze geen wortels hebben. Industrialisatie en urbanisatie brengen Taiwan veel welvaart, maar in de toenemend Westers georiënteerde maatschappij gaan kostbare, oude tradities en gebruiken verloren. https://youtu.be/kz0UcC5U6pE

Dust in the Wind

'Dust in the Wind' gaat over Wan en zijn jeugdliefde Huen. Zij wonen in een mijnwerkersdorpje in het noorden van Taiwan. Ze trekken naar de Taiwanese hoofdstad Taipei om daar meer geld te verdienen. Wan vindt er werk in een kleine drukkerij en Huen als naaister. Ze zijn van plan om te gaan trouwen, maar dan wordt Wan opgeroepen voor militaire dienst. Na 3 jaar diensttijd komt hij terug, maar zijn meisje is inmiddels met een ander getrouwd. Wan besluit om terug te keren naar zijn geboortedorp, waar slechts zijn grootvader nog op hem wacht. https://youtu.be/120pw9Hvzeg De films– Nederlands ondertiteld- beginnen om 20.30 uur. Entree: 7 euro (studenten 5 euro).

Auteur

Marc Jansen