Lezing 'Leven onder het ijs' bij IMAKA in Groningen

Groningen

Fokje Schaafsma, promovendus bij IMARES Wageningen, geeft maandag 25 april een lezing bij de Groninger (studie)vereniging IMAKA. De lezing is getiteld: 'Leven onder het ijs'.

Grote delen van de poolzeeën zijn bedekt met zee-ijs. Van boven ziet het eruit als een kale witte vlakte, maar door het jaar heen ondergaat dit zee-ijs grote veranderingen. Deze veranderingen hebben invloed op het onderliggende water. Aan de onderkant van het ijs bevindt zich een wereld vol met leven. En ook het zee-ijs zelf vormt een thuis voor vele organismen. Het leven in de poolzeeën heeft zich niet alleen aan moeten passen aan een extreem klimaat, maar ook aan de veranderlijkheid van zijn thuis. Hoe ziet het zee-ijs ecosysteem eruit? Hoe verandert het door het jaar heen? Hoe hebben organismen zich aangepast? En vooral: hoe onderzoek je eigenlijk dat leven onder het zee-ijs? De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum in Groningen en begint om 19.30 uur. Entree: 2 euro (jongeren/ studenten: 1 euro).

Auteur

Marc Jansen