Nationale Huidkankerdag in Martini Ziekenhuis

Groningen

Op Nationale Huidkankerdag (zaterdag 21 mei) kunnen mensen in het Martini Ziekenhuis in Groningen hun huid laten controleren op een eventueel verdacht plekje. Mensen kunnen zich vanaf maandag 18 april inschrijven voor een controle op Nationale Huidkankerdag. Dat kan via www.huidkankerdag.nl.

Daarnaast kunnen de bezoekers zich laten informeren over de verschillende behandelmethoden van huidkanker en krijgen zij informatie over hoe zij hun huid het beste kunnen beschermen én controleren. "Vorig jaar waren alle beschikbare plekken in ons ziekenhuis al snel vergeven. Er is blijkbaar een grote behoefte om zekerheid te krijgen over verdachte plekjes op de huid", vertelt dermatoloog Petra Harms. "Een goede ontwikkeling, want 1 op de 5 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven huidkanker. Daarmee is het een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en ook de meest voorkomende vorm van kanker." Het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt, is in de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is er ook volop aandacht voor de preventie van huidkanker tijdens het evenement. Harms: "Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de schadelijke invloed door de zon, want die invloed is nog steeds de grootste oorzaak van huidkanker. Je kunt je beschermen door bijvoorbeeld goed te smeren met een zonnebrandcrème met een juiste beschermingsfactor. Daarnaast moeten we ook de schadelijke effecten van zonnebankgebruik niet onderschatten en is het belangrijk om onze huid kritisch te controleren op verdachte plekjes. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts." De Nationale Huidkankerdag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Auteur

Marc Jansen